Románul kéri a brit Tesco a vásárlóit, legyenek kedvesek nem lopni

2020. november 24., 16:16
ma7 Pomichal Krisztián

A román külügy heves felháborodással fogadta, hogy a brit Tesco-kban külön hirdetményeken, románul figyelmeztetik a vásárlókat, ha lopnak, a törvény utoléri őket. 

Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

Bukarest azt mondja, ez a diszkriminatív üzenet "nem tükrözi reálisan az ott élő román közösség helyzetét".

Hétfőn jelent meg a román sajtóban a hír, hogy Nagy-Britannia számos Tesco-áruházában román feliratokon figyelmeztetik a vásárlókat arra, ha lopnak, büntetőjogi eljárás indul ellenük, illetve közlik azt is, civil ruhás rendőrök felügyelik az üzlet biztonságát.

Elsőként a szigeteken élő románok tiltakoztak a közösségi oldalakon, majd a román külügy is reagált a sértésre. Nagy-Britannia román nagykövetsége tiltakozott a Tesco vezetésénél, valamint a helyi és központi hatóságoknál is. 

Bukarest helyteleníti az ilyen diszkriminatív jellegű üzeneteket, amelyek nem tükrözik reálisan a nagy-britanniai román közösség helyzetét, amely megfelelően beilleszkedett a brit társadalomba”

 – írják a közleményükben.

Olvasóinkban joggal merül fel a párhuzam, a rendszerváltás legendás bécsi felirataival: "Magyar, ne lopj!". Van azonban egy igen fontos különbség, harminc évvel ez események után sincs bizonyíték arra, hogy ez a felirat valaha létezett volna. Anekdotaszerű példák akadnak csak, felvétel egy sem.