Romániában új egészségügyi minisztert jelöltek, lezárult a koalíciós válság

2021. április 22., 08:50
ma7 | MTI

Az egészségügyi minisztérium államtitkárát, Ioana Miahaila endokrinológus főorvost jelölte egészségügyi miniszternek szerdán Florin Citu román miniszterelnök, ezzel lezárult a korábbi tárcavezető, Vlad Voiculescu leváltása miatt több mint egy hete kezdődött kormánykoalíciós válság.

Fotó: Facebook
Ioana Miahaila, új román egészségügyi miniszter

Az új egészségügyi miniszter szerda este a kormányfő és a házelnökök jelenlétében letette a hivatali esküt az elnöki hivatalban.

Mihailat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) illetve a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) fúziójából létrejött USR PLUS javasolta a posztra.

Az USR PLUS múlt kedden bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Florin Citu liberális miniszterelnöktől, miután a kormányfő hozzájárulásuk nélkül váltotta le a pártszövetség által jelölt, a kormánykoalíciót kínos helyzetek sorozatába keverő Voiculescut.

Miután saját pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a bukaresti kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is kiállt Citu mellett, az USR PLUS a többfordulós válságtanácskozás után kedden elfogadta, hogy Citu maradjon a miniszterelnök, és megelégedett azzal, hogy a kormánykoalíció szerződéskiegészítéssel pontosította együttműködésük szabályait, elkerülendő a hasonló konfliktusok megismétlődését.

Klaus Iohannis államfő, aki nem lépett a nyilvánosság elé a koalíciós válság idején, és arra sem vállalkozott, hogy közvetítsen a vitázó koalíciós pártok között, szerdán egy mobil oltópont avatásán újságírói kérdésre válaszolva helyes döntésnek nevezte Voiculescu leváltását. Az elnök szerint a szerdai - áldozatok nélküli - újabb kórháztűz is arra figyelmeztet, hogy az egészségügyben reformra, a kórházak korszerűsítésére, biztonságosabbá tételére van szükség.

A Nagyváradon férjével közösen magánklinikát vezető Mihaila 2018 óta vállalt aktív politikai szerepet, a PLUS Bihar megyei szervezetét vezette, és tavaly ősszel az USR PLUS nagyváradi polgármester-jelöltje volt, de a voksok alig 3 százalékát szerezte meg. Az egészségügyi tárcához néhány hónapja kinevezett tisztségviselő eddig a külföldi támogatással megvalósuló beruházásokért, a regionális kórházak építését célzó projektekért és az egészségügyi rendszer digitalizálásáért felelt.

A koronavírus-járvány kezdete óta Mihaila már a negyedik miniszter lesz a román egészségügyi tárca élén.

Iohannis az új egészségügyi miniszter beiktatása után mondott televíziós beszédében "kevesebb vitát és több párbeszédet, kevesebb politikai szenvedélyt és több felelősséget, kevesebb hiúságot, több együttműködést" kért a kormánypártoktól és rámutatott: a miniszterek feladata megoldani a válságokat, nem újabbakat előidézni.

Az elnök újabb felhívást intézett a lakossághoz is, hogy oltassa be magát koronavírus ellen, rámutatva, hogy ez a legbiztosabb módja a vírus megfékezésének, ami megteremti a normális élethez történő visszatérés - a vendéglátóipar megnyitásának, a koncertek és előadások szervezésének, a belföldi vagy külföldi utazások - feltételeit.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!