2021. november 24., 17:46

Romániában lelassult az esetszámok csökkenése

Romániában lelassult az utóbbi napokban az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések egy hónapja tartó csökkenése, a szerdai esetszám pedig már meghaladta a heti mozgóátlagot.

Románia
Fotó: TASR/Ap

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 2796 új esetet diagnosztizáltak, valamivel többet, mint egy nappal korábban. Egy hónapja most először haladta meg a napi esetszám az előző heti átlagot.

Az utóbbi 24 órában 195 koronavírusos beteg vesztette életét. Az áldozatok száma 15 százalékkal kisebb az utóbbi hét, illetve több mint 20 százalékkal kisebb az utóbbi két hét átlagánál.

A kórházakra nehezedő nyomás tovább enyhült:

az utóbbi két hónapban szerdán először csökkent tízezer alá a romániai kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma.

Közülük 1380 beteg állapota súlyos, országos szinten pedig valamivel több mint 50 szabad ágy áll rendelkezésre a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein.

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat az oltási hajlandóság:

a járvány negyedik hullámának romániai tetőzésekor és a zöld igazolvány használatának bevezetésekor elért 95 ezres átlaghoz képest jelenleg átlagosan napi húszezerrel emelkedik a beoltottak száma.

A 19,3 milliós Romániában eddig 7 millió 650 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 45 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.