2022. július 27., 11:16

Románia jópontokra vadászik az EU előtt: kitiltanák a magyar kormányt Tusványosról a jövőben

A román kormány fontolóra veszi a magyar kormány kitiltását Romániából a tusványosi "ámokfutásuk" miatt.

Odaszólt
Bogdan Aurescu
Fotó: Digi24.ro

A román külügyminiszter szerint a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) múlt heti rendezvényein nem hangzottak el Romániát provokáló kijelentések magyar kormányzati tisztségviselők részéről, de Bogdan Aurescu sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök Románia területéről terjesztett olyan nézeteket, amelyekkel Románia nem tud azonosulni.

Aurescu a Digi24.ro (olykor liberálisnak tűnő) csatornának adott interjúban azt mondta, a tusnádfürdői rendezvénnyel kapcsolatban már Szijjártó Péter július 12-i bukaresti látogatásakor felvetette a román fél, mennyire fontosnak tartja, hogy a magyar tisztségviselők magánlátogatásai és nyilvános megszólalásai összhangban legyenek a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség szellemével.

A román külügyminiszter szerint Szijjártó biztosította, hogy a Tusványoson részt vevő magyar kormányzati tisztségviselők felelősen fognak viszonyulni a kétoldalú kapcsolatokhoz, hiszen ez Magyarországnak is érdeke.

Aurescu úgy értékelte: magyar részről – Orbán szombati előadását is beleértve – nem érte provokáció Romániát, a magyar kormánytagok nem érintettek olyan, Bukarest számára kényes kérdéséket, mint az „úgynevezett etnikai alapú” autonómia, vagy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogai (amiket Bukarest nem ismer el).

Aurescu másfelől egyetértett a Digi24.ro riporterének felvetésével, aki szerint Orbán provokatív kijelentéseket tett az EU-ról, az európai szolidaritásról, és bírálta az Oroszország elleni szankciókat, illetve a nyugati értékeket.

A román külügyminiszter azt mondta:

Így igaz. És sajnálatos, hogy ilyen nézeteket Románia területéről terjesztenek a mindannyiunkat érintő mostani globális helyzet közepette, annál is inkább, hogy ezek a nézetek nem egyeznek meg a mi hivatalos álláspontunkkal, így világos, hogy nem érthetünk egyet velük. Hogy a fajokról szóló nyilatkozatokat ne is említsem, mert azok elfogadhatatlanok.”

Aurescu szerint világos, hogy Ukrajna egy agresszió áldozata, és „támogatni kell, hogy ellenálljon és győzzön”.

Az UAS, az EU és más nemzetközi szövetségesek által Oroszország ellen bevezetett szankciók szerinte hasznosak, azokat Románia támogatja, a hatásuk pedig már érzékelhető.

Románia EU-tagként, NATO-szövetségesként, az USA stratégiai partnereként következetes és aktív támogatója a demokratikus értékeknek, a jogállamnak és a nemzetközi jognak – mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.