2022. augusztus 29., 18:51

Rendkívüli vizsgálatot kért a horvát gazdasági miniszter az INA olajipari vállalatnál

Két évre visszamenőleg az INA horvát olajipari vállalat gázüzletére vonatkozó összes szerződés felülvizsgálatát kérte Davor Filipović horvát gazdasági miniszter, miután a hétvégén a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt letartóztattak több embert Horvátországban, köztük az INA egyik igazgatóját is - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Újabb botrány?
Damir Škugor
Fotó: INA/Twitter

A tárcavezető a sajtónak úgy nyilatkozott: elengedhetetlen, hogy a felülvizsgálat kiterjedjen az összes gázvételi és -eladási szerződésre, valamint feltárja, hogy bizonyos üzleti partnerek milyen feltételek mellett kötötték a szerződéseket az INA-val.

Fontos a belső ellenőrzés felülvizsgálata is, és elvárom a független könyvvizsgálóktól, hogy a kapott információk alapján megfelelő megállapításokat tegyenek az INA belső kontrolljának munkájával kapcsolatban"

- mondta a miniszter.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a rendőrséggel közösen indított akcióban szombaton öt embert tartóztatott le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt, köztük Damir Škugort, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatóját. A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon.

Škugor a kihallgatás során azzal védekezett, hogy a gáz ily módon történő értékesítése "az INA üzletpolitikája, és más cégeknek is fix áron adták el a gázt".

Škugor olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel - amelynek egyik tulajdonosa volt szomszédja, Josip Šurjak, az ügyvédi kamara elnöke, a másik pedig egy Goran Husić nevű vállalkozó -, amely kedvező volt az ügyfél, de kedvezőtlen az INA számára. Az OMS az olcsón vásárolt gázt óriási haszonnal értékesítette tovább, és 846 millió kuna nyereségre tett szert.

Škugor részét átutalták édesapja számlájára, aki nyugdíjas. Erre lett figyelmes a pénzmosás elleni iroda, amely azonnal jelentette az esetet az illetékes hatóságoknak - írta lap.

A rendőrség az INA igazgatójának apját, valamint a Plinara észak-szlavóniai olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkićet is őrizetbe vette.
A zágrábi bíróság vasárnap egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte mind az öt gyanúsítottat.

Hétfőn az INA azt közölte, hogy nem a vállalat igazgatótanácsa és felügyelő bizottsága döntött az USKOK vizsgálatának tárgyát képező vitatott szerződésekről. Damir Škugor helyettesével együtt jogosult akár 20 millió euró értékű szerződés aláírására.

Felhatalmazása alapján Škugor az összes olyan szerződés aláírója, amely a vizsgálat tárgyát képezi"

- olvasható a sajtóközleményben.

Hozzátették: az INA kezdeményezte Škugor munkaviszonyának megszüntetését, felülvizsgálja az összes meglévő gázértékesítési szerződést és megtesz minden lehetséges jogi lépést.

A Mol-csoport az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: sajnos a horvát médiából értesültek a Škugor-ügyről, és elítélik az igazgató, valamint partnerei tettét.

A Mol-csoport köszönetet mond a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozó irodának (PNUSKOK) és az USKOK-nak a Škugor-ügy felderítésében végzett munkájáért. A cég minden módon együttműködik az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges lépést megtesz a kár minimalizálása érdekében az INA-ra nézve"

- írták.

Jelezték: első lépésként Molnár József, az INA felügyelő bizottságának alelnöke még szombaton javaslatot tett egy rendkívüli felügyelő bizottsági ülés összehívására szerdára. A felügyelő bizottság ülésén a Mol-csoport tagjai alapos vizsgálat elindítását javasolják a Škugor-ügy minden részletének feltárása érdekében, beleértve az INA-n belül működő ellenőrzési mechanizmusokat is.

A Mol-csoport javasolni fogja, hogy a belső vizsgálat eredménye elérhető legyen az illetékes hatóságok számára - hangsúlyozták.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.