2020. október 19., 13:28

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a válság rendezésére

A thaiföldi parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte hétfőn Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök a folytatódó tömegtüntetések okozta belpolitikai válság rendezése végett.

Thaiföld- belpol
Prajuth Csan-Ocsa kormányfő rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett
Fotó: ma7

Prayuth megerősítette, hogy kedden összeül a kabinet, és támogatásáról fogja biztosítani a rendkívüli parlamenti ülés mihamarabbi összehívását szorgalmazó felhívásokat.
A parlament mindkét háza jelenleg törvénykezési szünetet tart, és csak november elsején látna munkához. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a rendkívüli ülésen feltehetően nemcsak a válságrendezés lehetőségeit vitatják majd meg, de alkotmánymódosításokról is szó lesz.

Prajuth Csan-Ocsa tagadta, hogy az utcai tiltakozások megfékezésére Bangkokban kihirdetett rendkívüli intézkedéseket kiterjesztené más tartományokra is. Leszögezte, hogy kijárási tilalmat sem vezetnek be, sem a fővárosban, sem máshol.

A rendőrség egyik szóvivője közben megerősítette, hogy a bűnüldöző szervek azzal a kéréssel fordultak az illetékes ügynökségekhez, hogy hozzanak intézkedéseket olyan hírszolgáltatók ellen, amelyek lázongások szítására és társadalmi zavarkeltésre alkalmas, torz információkat szolgáltatnak.

A műsorszolgáltatók betiltása és az internetes tartalmak blokkolása a nemzeti műsorszóró és távközlési bizottság, illetve a digitális gazdálkodásért felelős minisztérium hatáskörében tartozik, de a rendőrség is megteheti az október 15-én hatályba lépett rendkívüli miniszterelnöki rendelet értelmében, amely egy nappal azután látott napvilágot, hogy a tüntetők szitkokat szórtak az uralkodóra, amikor elhaladt mellettük az őt szállító gépkocsikonvoj. Ez eddig elképzelhetetlen volt Thaiföldön, ahol szigorúan büntetik a felségsértést, amely az uralkodó legenyhébb bírálatában is kimerülhet.

A rendőrség arról tájékoztatott hétfőn, hogy két napja négy sajtóorgánumban és a tüntetők Facebook-csoportjában megjelent tartalmak miatt nyomozást indított az október 15-i rendkívüli intézkedésekkel összhangban.

A szóban forgó miniszterelnöki rendelet értelmében Bangkokban legfeljebb négyfős gyülekezések engedélyezettek, tilos a félelemkeltésre, az ország biztonságának, békéjének és közrendjének megzavarására alkalmas hírek közlése. A hatóságok azonban jórészt nem tudnak érvény szerezni a rendelkezésnek, az elmúlt öt napban tömeges tüntetések voltak szerte a fővárosban, döntően fiatalok részvételével.

A tüntetők egyebek között a hat éve puccsal hatalomra került miniszterelnök lemondását, új alkotmányt elfogadását, továbbá az uralkodó alkotmányba foglalt jogkörének megnyirbálását és pénzügyi elszámoltatását követelik. Vasárnap legalább tucatnyi vidéki tartományra terjedtek át a tüntetések.

Thaiföldön a koronavírus-járvány miatt március 24. óta szükségállapot van érvényben, amelyet azóta többször meghosszabbítottak. Ennek ellenére a délkelet-ázsiai országban idén korábban is tüntetések zajlottak, szeptemberben több tízezren vonultak utcára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.