2019. december 13., 20:55

Rémhírkeltés miatt estek egymásnak az ugandai lakosok és dél-szudáni menekültek

Négyen meghaltak és tizenhatan megsebesültek pénteken az északnyugat-ugandai Adjumani kerületben a helyi lakosság és dél-szudáni menekültek összecsapásában - közölte a rendőrség.

menekülttábor
Fotó: TASR/AP
Több mint egymillió dél-szudáni polgár él jelenleg Uganda menekülttáboraiban.

A halottak két ugandai és két dél-szudáni állampolgár. Az erőszakos cselekményeket az a híresztelés váltotta ki, hogy menekültek megfojtottak egy helyi lakost.

A hatóságok éles lőszerrel lőttek a levegőbe, és könnygázzal próbálták szétoszlatni a verekedő tömeget. Két ugandai könnyebben megsebesült eltévedt lövedékektől. A rendőrség szerint időközben helyreállt a rend.

A rendőrség közölte, hogy elegendő bizonyíték összegyűjtése után az elkövetőket felelősségre vonják. A testület igyekezett eloszlatni azt a szóbeszédet, miszerint a menedékkérők fegyvereket csempésznek Dél-Szudánból, hogy azokat a befogadó közösségek ellen vessék be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint mintegy 2800 ugandai menekült el az erőszak sújtotta Nyumanzi menekülttábor térségéből, s a négy kilométerre található - 2018-ban bezárt - Dzaipi menekültügyi központban keresett menedéket.

Az UNHCR értesülései szerint az ugandaiak egy része már visszatért otthonába. A Dzaipiban maradtaknak segítséget és meleg ételt adnak a hatóságok.

A világ legfiatalabb államának számító Dél-Szudánban 2013 decemberében elmérgesedett a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és akkori helyettese, Riek Machar között, miután Kiir azzal vádolta Machart, hogy puccsot akar végrehajtani ellene. A vita végül polgárháborúba torkollott, amely miatt az UNHCR adatai szerint több mint egymillió dél-szudáni keresett menedéket a szomszédos Ugandában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.