2021. szeptember 23., 07:56

Rálőttek az ukrán elnök főtanácsadójára

Rálőttek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának autójára szerdán, a főtanácsadó ép bőrrel úszta meg a támadást, de sofőrje súlyosan megsebesült – tudatta az ukrán rendőrség.

Ismeretlen elköbvetők
Fotó: M1
Helyszínelés

A hatóság közleménye szerint legalább tizenhét golyó találta el a járművet, de a főtanácsadó, Szerhij Sefir sértetlenül megúszta a támadást. Az UNIAN hírügynökség szerint az 58 éves sofőrt három lőtt sebbel vitték kórházba, és intenzív osztályon ápolják. David Arahamija, a parlamenti elnöki blokk egyik képviselője szerint Sefir sokkos állapotban van, de él és jó egészségnek örvend. Arahamija szerint a támadók feltehetően azt hitték, hogy Sefir vezeti az autót, ezért nyitottak tüzet a vezetőülés irányában. Szerinte három lehetséges magyarázata lehet a merényletnek: bűnözői körök követték el, nem zárható ki az „orosz szál”, vagy az ipari-pénzügyi csoportok bosszúja volt az ellenük folytatott küzdelem miatt.

A támadás Kijev térségében, Leszniki közelében történt, egy erdős területről, automata fegyverből nyitottak tüzet egy kanyarban. Mivel a golyó ütötte nyomok a gépkocsi bal oldalán vannak, a támadók az út túloldaláról, a szembejövő forgalmon keresztül adták le a lövéseket. A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetők kézre kerítésére. A környéken sok térfigyelő kamera van, ezért Arahamia szerint lesznek a támadásról készült videófelvételek. Irina Venediktova főügyész a Facebookon arról tájékoztatott, hogy gyilkossági kísérlet miatt indítottak eljárást.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a merényletet Volodimir Zelenszkij politikájával hozta összefüggésbe. Arra utalt, hogy a támadást azért követték el, mert az elnök csökkenteni akarja „az árnyékban megbújó oligarchák befolyását, és fel akarja számolni azokat a gazdasági és politikai érdekköröket, amelyek az ország ellenségeinek dolgoznak”. Sefir már azelőtt ismerte Zelenszkijt, hogy őt megválasztották elnöknek. Az államfőhöz hasonlóan tévés múltja van, társzerzője volt Zelenszkij show-műsorának, több filmnek és tévésorozatnak volt a producere.

A New Yorkban tartózkodó államfő az eset után közzétett videófelvételen reagált a történtekre, és jelezte, hogy az ENSZ-közgyűlésén elhangzó beszéde után azonnal hazautazik.

Milyen erők lehetnek ezek? Belsők vagy külsők? De nem is tartom őket erőknek, mert így küldeni nekem üdvözletet, hogy rálőnek az erdőből a barátom gépkocsijára, az gyöngeség. De a válasz erőteljes lesz"

– közölte Zelenszkij. Az államfő fogadkozott, hogy a merénylet semmiképpen nem lesz befolyással „csapatának szilárdságára”, és nem lesz hatással a változások végrehajtásához választott irányvonalra, a gazdaság kifehérítésére, a bűnözés és a befolyásos pénzügyi csoportok elleni harcra sem.

Kijev mindennel kapcsolatban az „orosz nyomot” keresi – reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában. – Sajnos manapság bármi is történik Ukrajnában, a hivatalban lévő politikusok nem képesek kizárni az „orosz nyomot” – fogalmazott a szóvivő. – Ennek természetesen semmi köze sincs a dolgok valós állásához, hanem ez inkább a túlságosan felfokozott érzelmi állapot megnyilvánulása – tette hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!