2020. április 12., 10:21

Rádióban szólal meg először a Stephansdom felújított orgonája

Elsőként egy komolyzenei rádióban lesz hallható Ausztria legnagyobb orgonája, a bécsi Szent István-székesegyház óriásorgonája, amely évekig tartó felújítás után csaknem 30 év után szólal meg újra húsvétvasárnap.

Stephansdom, Bécs
Illusztrációs felvétel
Fotó: Wikipedia

A négymanuálos, 125 regiszteres, 15 ezer sípból álló hangszert

a tervek szerint Christoph Schönborn bécsi bíboros avatta volna fel vasárnap a hívek jelenlétében,

az ünnepélyes átadást azonban a koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre elhalasztották. Helyette a bécsi Radio Klassik hullámhosszán kaphatnak ízelítőt a hívek a csaknem teljesen újraépített orgona új hangzásából vasárnap reggel 9-kor, délben és este 11 után, amikor a Stephansdom orgonistája, Konstantin Reymaier improvizál a Victimae paschali laudes húsvéti szekvencia szövegére.

Az 1991 óta használaton kívül álló orgona restaurálása 2017 novemberében kezdődött és 2,6 millió euróba került.

A 15 ezer síp egy részét tisztítás után visszahelyezték, a menthetetlen darabokból replikákat készítettek, a technika viszont teljes egészében megújult.

A felújított hangszert az eredeti tervek szerint a második világháború utolsó napjaiban, az 1945. április 11-ről 12-re virradó éjjel történt tűzvész 75. évfordulóján helyezték volna üzembe. A tűzben leégett a székesegyház egy része, köztük a jelenlegi Riesenorgel elődje, amelyet 1886-ban építettek. Az elpusztult hangszer helyett Johann M. Kauffmann bécsi orgonakészítő épített 1956-tól négyévi munkával új orgonát, amelyet azonban 1991-ben üzemen kívül helyeztek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.