2023. február 5., 14:16

Putyin nem akarja megöletni Zelenszkijt

A Kreml vezetője, Vlagyimir Putyin az ukrajnai orosz invázió kezdetén állítólag megígérte Naftali Bennett akkori izraeli miniszterelnöknek, hogy nem öleti meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Számolt be a hírről Bennett nyilatkozataira hivatkozva vasárnap az AP ügynökség.

Naftali Bennett
Fotó: TASR/AP

Naftali Bennett 2021 közepétől 2022 június végéig állt az izraeli kormány élén, vagyis az orosz csapatok tavaly február 24-ei ukrajnai inváziója idején is.

Az orosz agresszió első heteiben Bennett megpróbált közvetítőként fellépni a konfliktus két fele között. Ennek részeként tavaly márciusban Moszkvába látogatott, így azon kevés nyugati vezetők egyike volt, akik Putyinnal találkoztak.

Bennett saját szavai szerint ígéretet kapott Putyintól, hogy nem öleti meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

„Megkérdeztem (Putyint)... Zelenszkij megölését tervezi? Azt válaszolta: „Nem ölöm meg Zelenszkijt.

Aztán azt mondtam neki: Jól értem tehát, a szavát adja, hogy nem öli meg Zelenszkijt. Ő (Putyin) azt felelte: „Nem áll szándékomban megölni Zelenszkijt”

– mondta Bennett egy szombat este megjelent terjedelmes, ötórás, hosszú interjúban.

Naftali Bennett a saját szavai szerint közvetlenül a Putyinnal való találkozás után felhívta Zelenszkijt, hogy tájékoztassa őt az említett ígéretről. „Biztos Ön ebben?” – kérdezte tőle az ukrán elnök, és Bennett azt válaszolta: „Száz százalék, hogy nem öleti meg!”

Az izraeli miniszterelnök akkor kudarcot vallott a háború befejezésére tett erőfeszítéseiben. Saját elmondása szerint viszont elérte, hogy Putyin visszavonta Kijev lefegyverzésére vonatkozó követelését, Zelenszkij pedig megígérte, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz.

Bennett kormánykoalíciója tavaly nyáron felbomlott, ezt követően a volt kormányfő visszavonult a politikától.

Az új izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu is kifejezte hajlandóságát, hogy Moszkva, Kijev és Washington felkérésére vállalja a közvetítő szerepét Oroszország és Ukrajna között.

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió megindulása után Izrael óvatos álláspontot képviselt, hogy megakadályozza a feszültség fokozódását a Moszkvával való kapcsolatokban. Izrael számára a saját biztonságának biztosítása a prioritás, amihez kulcsfontosságú az Oroszországgal való együttműködés a szomszédos Szíriában, ahol az izraeli hadsereg igyekszik megakadályozni Irán növekvő befolyását.

Izrael ezért elutasítja Kijev fegyverkérését, és csak humanitárius segélyt, valamint nem katonai védőfelszerelést biztosít számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.