lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. november 22., 14:47

Putyin nélkül leállnak az atomerőművek is

Oroszország és Kazahsztán együtt a világ nukleárisfűtőanyag-ellátásának 42 százalékát ellenőrzi. Ha visszatartja a fűtőanyagot, az tovább fokozhatja az öreg kontinenst romokba taszító energiaválságot.

atomerőmű
Atomerőmű Nagy-Britanniában. Lesz több is?
Fotó: aa.com

Az ukrajnai háború következtében Európa gázellátásában kialakult bizonytalanság miatt a gáz globális ára rekordmagasságba emelkedett. Az Express című nagy-britanniai napilap szerint a kontinens nemzetei mindent megtettek annak érdekében, hogy "leszoktassák" magukat az orosz fosszilis tüzelőanyagokról, hogy szabaduljanak Oroszország szorításából. A lapnak nyilatkozó szakértő azonban megjegyzi, azok, akik a nukleáris tüzelőanyagra támaszkodtak, mint az energiafüggetlenség eszközére, könnyen lehet, hogy a továbbiakban sem tudnak szabadulni Putyin karmai közül.

A döntéshozók – írja az Express – azzal érveltek, hogy az atomerőművek növelhetik a hazai energiaellátást, de azt elmulasztották megemlíteni, hogy ezeknek az atomerőműveknek uránra van szükségük a működéshez. Oroszország, és az általa ellenőrzött Kazahsztán jelenleg a világ reaktorainak 42 százalékát látja el fűtőanyaggal.

Ha összevetjük, ez kísérteties hasonlóságot mutat a gázellátás alakulásával. Az EU az orosz-ukrán háború előtt gázellátásának 40%-át biztosította orosz forrásból. Láthatjuk, milyen helyzet alakult ki, mióta ezt a gázmennyiséget nem kapják meg, vagy háromszoros áron, kínai gázként, mert erre is van példa.

Ha Oroszország úgy dönt, hogy korlátozza az uránszállítást az unióba, azzal egy újabb energiaválságot robbanthat ki.

Paul Dorfman, a Sussexi Egyetem kutatója elmondta, nem kérdés, hogy az ukrajnai orosz invázió a feje tetejére állította az atomipart. "Hamis az az elképzelés, mely szerint az atomenergia nem tesz bennünket függővé a külföldi problémáktól" – mondta, megjegyezve, hogy Oroszország és Kazahsztán az EU reaktorai ellátásának 20 százalékáért felelős, illetve az Egyesült Államok atomreaktorainak 14%-át is orosz uránnal fűtik. Oroszország végzi az EU és az USA urándúsításának 30%-át. III. Károly alattvalóinak van egy kis előnye, mivel ők az uránt Ausztráliától és Kanadától vásárolják.

Dorfman elmondta, az urán az oroszországi szállítás megszakadása esetén sem fogyna el, de az áram ára emelkedne, Nagy-Britanniában is, mivel az ausztráliai és kanadai uránt a megnövekedett világpiaci kereslet miatt drágábban vásárolhatnák.

Boris Johnson áprilisban, még miniszterelnökként új energiastratégiát vázolt a szigetország számára, nagyobb hangsúlyt fektetve az atomenergiára. 120 millió fontból nyolc új reaktort építene. "Merész terveket dolgozunk ki a Nagy-Britanniában gyártott megfizethető, tiszta és biztonságos energia növelésére és felgyorsítására Nagy-Britanniában – az új atomerőművektől a tengeri szélerőművekig – az elkövetkező évtizedben" – mondta akkor. Az Egyesült Királyság jelenleg energiájának 20%-át állítja elő atomenergiából, de a tervek szerint 2025-ig ezt 25%-ra emelné. Feltéve, ha lesz fűtőanyag, jó áron...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.