2021. július 5., 15:09

Putyin és az izraeli elnök félórás telefonbeszélgetést folytatott a közel-keleti térség biztonságpolitikai kérdéseiről

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök félórás telefonbeszélgetést folytatott a közel-keleti térség fő biztonságpolitikai kérdéseiről - jelentette az izraeli katonai rádió hétfőn.

Vladimir Putin
Fotó: TASR

A két politikus először tárgyalta meg a térség biztonsági és politikai kérdéseit. Bennett megköszönte Putyinnak a regionális stabilitás fenntartásában nyújtott segítségét,

és megállapodtak abban, hogy hamarosan személyesen is találkoznak.  

Naftali Bennett kormányfő három héttel ezelőtti hivatalba lépése óta először beszélt az orosz elnökkel telefonon.

A biztonságpolitikai kérdések között megvitatták a fogságban lévő és az eltűnt izraeliek ügyeit is, amelyek megoldásához Putyin korábban többször segítséget nyújtott Izraelnek.

A miniszterelnöki hivatal közleménye hangsúlyozta, hogy

Bennett köszönetet mondott Putyinnak a kormányalakítással kapcsolatos gratulációjáért, s kifejezte elismerését az orosz és a zsidó nép közötti kapcsolatok javításáért, valamint kiemelte a két ország közötti hidat is építő orosz bevándorlás fontosságát Izrael számára.  

A beszélgetés a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint azért is fontos, mert azt az üzenetet hirdeti, hogy Izrael és Oroszország között a kormányváltás, s benne a Putyin és Netanjahu közötti jó viszony után is kiválóak maradtak, és folytatódnak a kapcsolatok.

Az Izrael és Oroszország közötti párbeszéd egyik fő kérdése Izrael tiltakozása Irán szíriai jelenléte miatt, és az izraeli hadsereg ennek megakadályozását célzó katonai akciói. Emellett  Oroszország részt vesz a Damaszkuszban 1965-ben kivégzett izraeli kém, Eli Cohen földi maradványainak felkutatásában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.