2021. szeptember 9., 13:42

Posztumusz kitüntetést kapott az életet menteni akaró tábornok

Az Oroszország Hőse címet adományozta posztumusz Jevgenyij Zinyicsev hadseregtábornoknak, a rendkívül helyzetek minisztériuma vezetőjének csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Életet akart menteni
Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium
Jevgenyij Zinicsev tábornok

A Kreml honlapján megjelent laudáció szerint a katasztrófavédelem parancsnoka "a szolgálati kötelesség teljesítése közben tanúsított hősiességéért" és kapta meg az elismerést. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerdán először azt közölte, hogy Zinyicsev szolgálatteljesítés közben vesztette életét, egy sarkkörön túli tárcaközi katasztrófavédelmi gyakorlaton, amikor életet mentett. A tárca később kiadott tájékoztatása szerint a miniszter Alekszandr Melnyik ismert filmrendező életét mentve halt meg.

A szerdai tájékoztatás szerint Melnyik a tárcaközi katasztrófavédelmi gyakorlaton dolgozott, és azért érkezett Norilszkba, mert terepszemlét tartott egy, a sarkvidék és az északi hajózási útvonal fejlesztéséről forgatni tervezett dokumentumfilmjéről. A rendező szintén életét vesztette.

A Kommerszant című napilap csütörtöki száma szerint a baleset Putorana-fennsík természetvédelmi területen történt, az úgynevezett "vízesések földjén", a legnagyobb 27 méteres Kitabo-Oren vízesésnél. Ez több mint száz kilométerre van Norilszktól.

A helyszínre szerdán egy Mi-8-as helikopterrel érkezett meg a miniszter a kíséretével, köztük a rendezővel, aki már régóta együttműködött a tárcával. A 63 éves Melnyik - a lapnak a katasztrófavédelemre hivatkozó beszámolója szerint - megcsúszott a nedves köveken, és a vízbe esett, az 55 éves Zinyicsev pedig a segítségére sietett. Ám amikor az Irkida folyóba vetette magát, a fejét beütötte egy kőkiszögellésbe, és súlyos traumás agysérülést szenvedett. A két sérültet a norilszki 1. kórházba szállították, de nem lehetett rajtuk segíteni.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) előzetes helyszíni vizsgálatot kezdeményezett annak eldöntésére, hogy kezdeményezzen-e büntetőeljárást hanyagság címen. A Kommerszant forrása szerint az ilyen eljárások eredményét nem szokták a nyilvánosság elé tárni.

Zinyicsev egyébként kedden nyitotta meg a Norilszk környékén megtartott, kétnapos gyakorlatot, amelynek részvevői a vegyi szennyeződéstől az erdőtűzig többfajta katasztrófa elhárítását gyakorolták.

A miniszter búcsúztatását pénteken Moszkvában tartják meg, majd Szentpéterváron fogják eltemetni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.