2021. november 12., 16:38

Politikai csűrdöngölő a román liberálisoknál

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága megszavazta pénteken Ludovic Orban volt pártelnök (és kormányfő) kizárását a politikai alakulatból, de ezt a döntést a párt szélesebb vezetőségi testületének, az országos tanácsnak is jóvá kell még hagynia.

Új pártot alapít?
Fotó: TASR
Ludovic Orban távozóban

A végrehajtó bizottság döntését követően Orban kész tényként kezelte kizárását, ugyanis várhatóan az országos tanács is jóváhagyja a végrehajtó bizottság határozatát. A végrehajtó grémium 31 tagja szavazott Orban kizárása mellett, ketten ellene két tartózkodás mellett.

Orban szeptember végén vesztette el a PNL elnöki tisztségét, miután a párt tisztújító kongresszusán kihívója, a Klaus Iohannis államfő által támogatott miniszterelnök, Florin-Vasile Cîțu legyőzte. Orban ezt követően élesen bírálta a párt új vezetőségét, és a hetek óta húzódó kormányválság során ellenezte, hogy a liberálisok az ellenzéki szociáldemokratákkal alakítsanak koalíciót.

Orban ironikusan azt mondta, "megtisztelőnek tartja, hogy a Klaus Iohannis államfő által irányított romboló banda áldozata", mert azt mutatja, hogy neki semmi köze nem volt a két és fél hónapja tartó kormányválsághoz, "amelyet felelőtlen módon ez a csoportosulás idézett elő".

Orban pénteken is éles szavakkal bírálta mind a PNL elnökét, Florin-Vasile Cîțu ügyvivő kormányfőt, mind Iohannist. Ez utóbbiról azt mondta, elnézést kellene kérnie attól a 6,5 millió választótól, aki rá szavazott a 2019-es államfőválasztáson, hiszen most "gúnyt űz" belőlük azzal, hogy a liberálisok az ellenzéki szociáldemokratákkal, a nagy ellenfelükkel akarnak kormánykoalícióra lépni.

Az 58 éves Orban 1992 óta tagja a liberális pártnak, 2007 és 2008 között közlekedési miniszter volt Călin Popescu-Tăriceanu kormányában, 2017 nyarától idén szeptember végéig a PNL elnöke volt, 2019 és 2020 között pedig a kormányfői posztot is betöltötte.

Orban körülbelül egytucatnyi liberális parlamenti képviselő és szenátor támogatását élvezi, akik korábban vele együtt kiléptek a párt képviselőházi és szenátusi frakcióiból. Az ő esetleges kizárásukról a liberálisok egyelőre nem döntöttek. Orban konkrét terveket még nem jelentett be, de várhatóan új pártot alapít.

Ezzel a döntéssel meghiúsult matematikailag is annak a lehetősége, hogy visszaállítható legyen a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta volt koalíció, így a liberálisok csak a PSD-vel és az RMDSZ-el kormányozhatnak. A felek közötti kormányalakítási tárgyalások még folyamatban vannak.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!