magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. október 12., 11:24

Péntektől enyhítenek az egyetlen fertőzött miatt bevezetett, csúcsszigorú korlátozásokon

Két hónap után feloldják a koronavírus-járvány miatti korlátozások egy részét péntek hajnaltól az Ausztrál Fővárosi Területen (ACT) - jelentette be kedden Andrew Barr főminiszter, az állam kormányfője.

Ausztrália koronavírus
Fotó: TASR/AP

Ezt a dátumot már szeptember közepén kitűzték, és tartani is lehet, mert

az államban a járvány lecsengőben van, és beoltható lakossága 72 százalékát már teljesen beoltották

- hívta fel a figyelmet. Barr szerint a tömeges oltás üteme alapján november vége felé a beoltható lakosság 99 százaléka be lesz oltva.

Péntektől a lakosok legfeljebb öt embert vendégül láthatnak otthonukban, a szabadban pedig legfeljebb 25 ember gyülekezhet

- idézi a dpa az új szabályokat. A tömeg fogadására engedéllyel rendelkező helyeken beltérben 25-en tartózkodhatnak, de legfeljebb minden négyzetméteren egy ember, kültérben pedig 50-en. Bizonyos korlátozásokkal kinyithatnak a szolgáltatók - például a fodrászatok - is,

a kiskereskedelmi üzletekben viszont csak előjegyzés alapján lehet vásárolni.

Egy időben legfeljebb 25 ember számára kinyithatnak a kültéri sportlétesítmények, és legfeljebb 25 embert - de medencesávonként csak kettőt - fogadhatnak az uszodák is.

A 430 ezer lakosú Ausztrál Fővárosi Területen

a most lejáró kijárási korlátozásokat augusztusban vezették be, de először csak egy hétre, mert akkor, tavaly július óta először találtak egy koronavírus-fertőzöttet.

Kedden 28 új megfertőződést regisztráltak, és ezzel 1262-re nőtt az összes fertőzött, és hatra a halálos áldozatok száma a járvány kitörése óta.

Victoria államban, ahol kezdettől fogva a legsúlyosabb a járvány az országban, a szombati rekord óta csökken az új megfertőződések száma: kedden 1466 új esetet regisztráltak a három nappal korábbi 1965 után. Jelenleg 19 627 embert tartanak nyilván fertőzöttként az államban. A legsúlyosabb a járványhelyzet a fővárosban, Melbourne-ben. A kijárási korlátozások, a távolságtartási szabályok és a beoltottak számának folyamatos növekedése ellenére a victoriai kórházak nagyon túlterheltek.

Új-Dél-Walesben hétfőn oldották föl a hónapokkal ezelőtt bevezetett korlátozások jelentős részét.

Sydneyben és agglomerációjában 106 nap után oldották fel a korlátozásokat,

miután a beoltható lakosság több mint 70 százaléka megkapta a védőoltás mindkét adagját. Az új megfertőződések száma folyamatosan csökken, hétfőn 360 volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.