2020. szeptember 2., 11:36

Példa nélküli kibertámadásokkal néz szembe Új-Zéland

Példa nélküli kibertámadásokkal néz szembe Új-Zéland: az igazságügyi miniszter szerdán elmondta, hogy számos szektor érintett a tőzsdétől a meteorológiai szolgálatig, de a támadások többségét eddig sikerült elhárítani.

Kibertámadás
Fotó: Archívum
Illusztráció

Andrew Little közölte, a támadások az utóbbi hetekben történtek, és az elkövetők kilétének felderítése különösen nehéz, mert az ilyen típusú, szolgáltatásmegtagadással járó támadásokhoz több ezer számítógépet használnak fel a hackerek.

A miniszter elárulta, hogy a célba vett intézmények közül néhány olyan e-mailt kapott, amelyben pénzt követeltek cserébe a támadás leállításáért. A hatóságok nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy senki soha ne utaljon át pénzt ilyen jellegű felszólításokra.

Andrew Little szerint Új-Zélandon még soha nem érintett kibertámadás ilyen hatalmas kiterjedésű adatmennyiséget. A nyomozásban a kémelhárítás is részt vesz. A hatóságok szerint az Új-Zélandot ért támadások egy globális hacker-kampány részei lehetnek.

A támadók sebezhető pontokat találtak a tőzsde működésében, és múlt héten napokon keresztül több órára leállt a részvénykereskedelem. A TSB és a Westpac nevű bankokat, illetve a Stuff és az RNZ nevű hírszolgáltatókat is érte támadás, amelyet sikerrel elhárítottak. A MetService meteorológiai szolgáltatónál keletkeztek zavarok, pár napja egyszerűsített weboldallal kénytelenek működni.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.