2023. június 13., 19:44

Pekingi szóvivő az újabb washingtoni szankciókról: "gátlástalan hisztéria"

Peking szerint a washingtoni szankciók elérték a "gátlástalan hisztéria" szintjét. A külügyi szóvivő kedden felszólította az Egyesült Államokat, hogy "hagyja abba az exportellenőrzési intézkedésekkel való visszaélést".

Kína
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A kínai vállalatok ellehetetlenítését célzó szankciók ellen most azért fakadt ki Vang Ven-pin szóvivő, mert hétfőn az amerikai kormány 43 kínai és más külföldi szervezetet, illetve vállalatot tett fel az exportellenőrzési listára nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályok miatt.

Az Egyesült Államok túlságosan sok mindenre húzza rá a nemzetbiztonság fogalmát, visszaél az állam hatalmával, indokolatlanul elnyomja a kínai vállalatokat, szándékosan megzavarja a nemzetközi gazdasági rendet és a kereskedelmi szabályokat"

- hangoztatta Vang szokásos sajtótájékoztatóján Pekingben. Mindezzel, tette hozzá, "elérte a gátlástalan hisztéria szintjét".

"Kína követeli, hogy az Egyesült Államok haladéktalanul változtasson a gyakorlatán, amely a gazdasági, a kereskedelmi és a tudományos-technikai kérdéseket emberi jogi vagy katonai kérdésekre hivatkozva átpolitizálja és fegyverként használja" - mondta Vang.

A lista legutóbb olyan vállalatokkal egészült ki, amelyek biztonsági vagy légiközlekedési területen érintettek, például kínai pilóták képzésében működtek közre. Más cégeket a kínai hiperszonikus fegyverek fejlesztésében és a hadsereg modernizálásában játszott szerepük miatt sújtottak szankciókkal. Két kínai vállalat azért került fel a listára, mert állítólag olyan eszközöket szállítottak állami megrendelésre, amelyek a kínai kisebbségek kormány általi megfigyelését szolgálják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.