Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. június 9., 19:15

Peking óvatosságra inti Tajvannal kapcsolatban az európai államokat

Peking óvatosságra intette pénteken azokat az európai államokat, amelyek fogadni készülnek Tajvan külügyminiszterét, Joseph Vut.

Szerelmesek a sírban
Datong
Fotó: unsplash.com

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője minden európai országot figyelmeztetett, tartózkodjanak a hivatalos kapcsolatoktól a tajvani hatóságokkal és kerüljék a tajvani "függetlenségi erők" támogatását. Vang elmagyarázta, hogy mivel csak egy Kína létezik és Tajvan annak része, Tajvannak nem lehet és nincs is külügyminisztere, a funkció csupán "a régió helyi külügyi osztályának vezetői posztja".

Joseph Vu a jövő héten Prágában egy elemző központ rendezvényén találkozik Petr Pavel cseh elnökkel.

A tajvani diplomata teljes programja nem ismert.
A kínai külügyi szóvivő most az európai országoknak címezve ismételten azt kérte, hogy értsék meg a tajvani kérdés lényegét, tartsák be a Kínával szemben vállalt kötelezettségvállalásaikat, ne támogassák a Tajvan függetlenségéért küzdő erőket és ne bonyolítsanak hivatalos kapcsolatokat Tajvannal semmilyen formában.

Vang üzent a szigeten kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártnak (DPP) is, mondván bármilyen, részükről megnyilvánuló szeparatista cselekmény kudarcra van ítélve.

Kína szakadár tartományának tartja a szigetet, amely 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkezik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.