2021. október 28., 14:56

Peking határozottan elítéli a tajvani-amerikai katonai kapcsolattartást

Kína határozottan elítéli a hivatalos, illetve a katonai kapcsolattartás minden formáját az Egyesült Államok és Tajvan között - szögezte le Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtökön, miután a tajvani elnök elismerte, hogy amerikai katonák állomásoznak a szigeten.

USA katona
Fotó: TASR/AP
Illusztrációs felvétel

Vang felszólította Washingtont, hogy tartsa magát az "egy Kína" elvhez, amelyet Peking a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekint, és ne avatkozzon bele Kína belügyeibe.

A szóvivő azt mondta:

az amerikai haditengerészet hajói számos alkalommal "fitogtatták erejüket" a Tajvani-szorosban az elmúlt időszakban, rossz üzeneteket küldve ezzel a sziget függetlenségét hirdető erőknek, és veszélyeztetve a régió békéjét és stabilitását.

Aláhúzta: Tajvan újraegyesülése a szárazföldi Kínával egybeesik a történelem haladási irányával, míg Tajvan függetlensége zsákutca.

Caj Jing-ven tajvani elnök a CNN hírtelevíziónak adott, csütörtöki interjújában ismerte el, hogy

állomásoznak a szigeten amerikai katonák, akiknek a feladatai közé tartozik tajvani katonák kiképzése.

Az elnök emellett ismét hitet tett a tajvani demokrácia és szabadság védelme mellett, és hangsúlyozta: biztos abban, hogy az Egyesült Államok Tajvan védelmére kelne, ha Kína megtámadná a szigetet.

Az Egyesült Államok nem áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban Tajvannal, de egy amerikai jogszabály előírja, hogy köteles támogatnia önmaga megvédésében. Az Egyesült Államok Tajvan legnagyobb fegyverbeszállítója.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten a CNN hírtelevízió műsorában kijelentette, hogy

az Egyesült Államok megvédené Tajvant egy esetleges kínai támadással szemben.

Nem sokkal Biden televíziós nyilatkozata után azonban a Fehér Ház egyik szóvivője elmondta: az amerikai vezetés Tajvan-politikája nem változott.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajvanra, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Október első négy napján a kínai légierő 149 harci gépe hatolt be a tajvani légtérbe, naponta megdöntve a sziget légvédelmi zónájába egy időben berepülő kínai harci gépek rekordját. Az akciók kezdete egybeesett a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának október 1-jére eső évfordulójával. Peking részéről a feszültségek közelmúltbeli kiéleződését részben a tajvani politikusok külföldi erőkkel folytatott "összejátszásának" tulajdonították.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!