2021. november 4., 14:46

Peking elítélte az Európai Parlament küldöttségének tajvani látogatását

Peking elítélte az Európai Parlament küldöttségének tajvani látogatását, és felszólította az Európai Uniót, hogy tartsa magát az egy Kína elvéhez.

Európai Parlament
Fotó: TASR/AP

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta:

a Kína és az EU közötti kapcsolatok fogják megsínyleni, ha Brüsszel nem hagy fel a Tajvan függetlenségét propagáló, szakadár erőknek címzett, helytelen üzenetek küldésével.

A demokratikus folyamatokba történő külföldi beavatkozással foglalkozó EP-bizottság (INGE) küldöttsége háromnapos látogatásra érkezett szerdán Tajvanra, ahol csütörtökön Caj Jing-ven tajvani elnök fogadta a delegáció tagjait. Üdvözlő beszédében Caj Jing-ven rendkívül jelentőségűnek nevezte a küldöttség látogatását.

Kijelentette, hogy

Tajvan kész megosztani az Unióval a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatos tapasztalatait, és demokratikus szövetséget kíván létrehozni a megtévesztő információk elleni küzdelemben.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Októberben a kínai légierő rekordszámú harci gépet küldött a sziget légvédelmi zónájába. Peking részéről a feszültségek közelmúltbeli kiéleződését részben a tajvani politikusok külföldi erőkkel folytatott összejátszásának tulajdonították.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.