cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. augusztus 13., 12:16

Peking elítélte a tajvani alelnök egyesült államokbeli kitérőjét

Bajkeverőnek nevezte vasárnap a kínai külügyminisztérium William Laj tajvani alelnököt, aki paraguayi látogatása előtt kitérőt tett az Egyesült Államokba. Az amerikai látogatás ellen Kína már korábban is tiltakozott.

Tajvan
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

A tárca azt vetette Laj szemére, hogy makacsul ragaszkodik a Kína által magáénak tartott, ám 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvan függetlenségéhez. "Újra és újra bebizonyosodik, hogy a Tajvani-szorosban éleződő feszültség azért van, mert Tajvan az Egyesült Államokra támaszkodva igyekszik függetlenedni" - írták a közleményükben.

Kína szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, és határozott, erőteljes lépéseket tesz szuverenitása és területi egysége védelmében"

- áll a minisztérium közleményében, amely kiemeli: a pekingi kormány ellenez minden hivatalos kapcsolatot az Egyesült Államok és Tajvan között.

Kína az utóbbi három évben fokozta katonai aktivitását Tajvan körül. A sziget védelmi minisztériuma csütörtökön is azt közölte, több kínai hadihajót és harci repülőgépet észlelt a térségben.

A januári tajvani elnökválasztás egyik esélyesének tartott Laj helyi idő szerint szombat este érkezett New Yorkba. A politikus korábban jelezte, hogy paraguayi látogatása előtt kitérőt tesz az Egyesült Államokba, a bejelentést Peking azonnal elítélte. Noha Washington nem ismeri el Tajvan függetlenségét, a sziget legnagyobb fegyverszállítójának számít. Laj, bár többször hangoztatta, hogy nem törekszik a status quo megváltoztatására, azt mondta: a sziget sorsáról csakis a tajvaniak dönthetnek.

A tervek szerint az alelnök találkozik az Egyesült Államokban élő tajvaniak egy csoportjával, és beszédet is mond. A tájékoztatás szerint nem találkozik amerikai törvényhozókkal, és az Egyesült Államokból Paraguayba megy, hogy részt vegyen Santiago Pena megválasztott elnök beiktatásán.

Tajvant alig néhány ország ismeri el. Paraguay az utolsó dél-amerikai állam, amely hivatalos kapcsolatban áll Tajvannal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.