2021. december 9., 10:41

Peking 2022: Amerika mellett több ország is csatlakozott az olimpia diplomáciai bojkottjához

Új-Zéland után Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is csatlakozott az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához, amelynek értelmében egyetlen diplomáciai képviselőjük sem utazik a jövő évi, téli olimpiai és paralimpiai játékokra Pekingbe.

Peking 2022
Fotó: TASR / AP

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz beszámolója szerint

a három ország az amerikaiakhoz hasonló okok miatt döntött erről.

Az Egyesült Államok a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények, valamint más emberi jogi visszaélések" miatt hirdetett politikai bojkottot.

Boris Johnson brit miniszterelnök hozzátette:

a játékok sportolói bojkottját nem támogatja.

A Kanadai Olimpiai Bizottság közleményében kifejtette:

aggódnak a kínai problémák miatt, és megértik, hogy egy olimpia mindig kiemelt szerepet kap a világban a közvélemény figyelmének felkeltésére.

A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a sportolói bojkott viszont csak árt a versenyzőknek, miközben az érdemi változásokra nincs hatással.

Az ausztrál sportolók indulását is megerősítette Scott Morrison miniszterelnök, bejelentését üdvözölte az ország olimpiai szervezete.     

Ausztrália nagyszerű sportnemzet, a sport és az egyéb politikai kérdéseket külön kell választani. Ezek két kormány közötti problémák

- nyilatkozta.

Az új-zélandi miniszterelnök-helyettes, Grant Robertson elmondta: országuk már októberben jelezte Kína felé, hogy politikai okokból a kormány egyetlen tisztviselője sem utazik az ötkarikás játékokra februárban, illetve a paralimpiára márciusban.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a kérdéssel kapcsolatban korábban kifejtette: szervezete nem egy szupervilágkormány, az olimpiai játékok és a sportolói részvétel pedig túlmutat a politikán. Bach hangsúlyozta, hogy a NOB változatlanul politikailag semleges álláspontot képvisel, és a kormányok döntéseit tiszteletben fogja tartani.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!