2023. augusztus 29., 18:37

Pavel szerint Csehországnak érdeke a Balkán európai integrációja

Csehországnak érdeke, hogy a Balkán teljes mértékben integrálódjon az európai szervezetekbe, köztük az Európai Unióba, valamint a NATO-ba is - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő, miután kedden Prágában tárgyalásokat folytatott észak-macedón partnerével, Sztevo Pendarovszkival, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Csehországban.

petr pavel
Fotó: TASR/AP
A Balkán történelmi szempontból etnikailag nagyon bonyolult régió, találkozási pontja a legkülönfélébb befolyásoknak és érdekeknek"

- magyarázta véleményét a cseh elnök újságíróknak. Kifejtette: a régióban mások mellett Oroszország, Kína, az arab államok és Törökország érdekei találkoznak, ezért "nehéz ebben a keverékben megtalálni a helyes utat". Csehország és Európa biztonsága, illetve stabilitása számára "rendkívül fontos térségről van szó" - szögezte le Petr Pavel.

Csehország támogatja a nyugat-balkáni országok, köztük Észak-Macedónia integrációját a NATO-ba és az EU-ba, mert ezzel elkerülhetőnek véli a térség destabilizációját és újabb feszültségek kialakulását - közölte a cseh elnöki hivatal később kiadott közleményében.

Petr Pavel nagyra értékelte, hogy Észak-Macedónia az orosz-ukrán konfliktusban határozottan kiáll Kijev mellett, s fegyverekkel és hadianyaggal is támogatja a megtámadott Ukrajnát. Méltatta Észak-Macedónia szerepét az illegális migráció megfékezésében is.

Csehország eddig már több mint 1800 rendőrt küldött segítségül az észak-macedón határ védelmére"

- tette hozzá az elnök.

Észak-Macedónia elnöke délután Petr Fiala cseh kormányfővel tárgyal elsősorban a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, majd a cseh parlament két házának elnökeivel is találkozik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.