2022. július 18., 15:01

Patthelyzet Bulgáriában

A Magyar Nemzet elemzést közöl a Bulgáriában kialakult kormányválságról.

Ő sem tud majd stabil kormányt alakítani
Fotó: Wikipedia
Kornelia Ninova

A cikk szerzője megállapítja, hogy Rumen Radev bolgár államfő kormányalakítási megbízást ad ma a Bolgár Szocialista Párt elnökének, Kornelia Ninovának, aki kifejezte készségét a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. A tárgyalásokra azonban árnyékot vet, hogy úgy tűnik, a színfalak mögött az oroszellenes kormány megalakításában érdekelt amerikai külügyminisztérium mozgatja a szálakat.

Mint ismert, a múlt hónap végén az ellenzék bizalmi szavazáson buktatta meg a bolgár kormánykoalíciót, azóta folynak a próbálkozások új kormány felállítására a jelenlegi parlamenti viszonyok között. Mivel a legnagyobb kormánypárt, a protestpártként tavaly megalakult Folytatjuk a változást (PP) sikertelenül próbálkozott a kormányalakítással, és a legnagyobb ellenzéki alakulat, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pedig azonnal visszaadta az államelnöknek a megbízatást, Rumen Radev államfő ma a második legnagyobb kormánypárti erőnek, a szocialistáknak adja a kabinetalakítás lehetőségét.

Amennyiben ők sem járnak sikerrel, az államfő feloszlatja a parlamentet és két hónapon belül előre hozott választásokat ír ki. Ez lenne a negyedik parlamenti választás mintegy másfél éven belül.

A szerző értesülései szerint, ha most lennének a választások, a GERB 22,2 százalékos eredményt érne el, a PP 21,5, a Szocialista Párt 11,6 százalékot. Vélhetőleg újra patthelyzet alakulna ki.

Úgy tűnik: az amerikai kormányzat elkerülné az új választások kiírását, nehogy az eddigi keményvonalas oroszellenes politikai irányvonal felpuhuljon.

Az amerikai célkitűzések érdekében a szófiai amerikai nagykövet, Herro Mustafa múlt pénteken reggelire hívta meg a PP, a GERB, a szocialisták és a kormánypárti Demokratikus Bulgária egy-egy vezető politikusát, ám nem a pártvezetőket, hanem azokat, akiknek a részvételére számítanának a következő kormányban - írja a lap.

Sajtóértesülések szerint a nagykövetnél tartott reggeli célja az volt, hogy egy széles összefogású új, euroatlanti elkötelezettségű kormány felállításáról tárgyaljanak, amelyből kimaradnának a jelenlegi párvezetők,

vagyis Kiril Petkov miniszterelnök és helyettese, Aszen Vaszilev, Kornelia Ninova, a szocialisták elnöke, illetve Bojko Boriszov volt miniszterelnök, az ellenzéki GERB vezére. A találkozón a PP képviseletében résztvevő Kalojan Ikonomov a reggeliről állítólag nem is értesítette előre pártjának két vezetőjét.

Kívülről arra akarnak rávenni bennünket, hogy közösen az ellenzéki GERB-bel euroatlanti irányba haladjunk, de ez nem fog összejönni. Nem fogadunk el utasításokat követségektől, bármilyenek is legyenek azok"

– háborgott Aszen Vaszilev.

Állítólag Kiril Petkov is dühös volt amiatt, hogy a háta mögött szervezkedik az amerikai nagykövetség. A szocialista Kornelia Ninova is a médiából értesült, hogy helyette Krisztián Vigenin vett részt a reggelin.

Az amerikai nagykövetségek más európai országokban is igyekeznek aktívan beavatkozni a helyi politikába. Évekkel ezelőtt, 2013-2014-ben Magyarországon is történtek ilyen kísérletek. Akkor Mark André Goodfriend, az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője személyesen vett részt ellenzéki megmozdulásokon és közreműködött abban a nagy visszhangot keltett ügyben, amely során a NAV akkori elnökét, Vida Ildikót kitiltották az Egyesült Államokból.

Forrás: Magyar Nemzet, Tüntünkov Jordán

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.