2021. március 24., 14:33

Parlamenti választások Izraelben: Csaknem 90 százalékos feldolgozottságnál elvesztette többségét a Netanjahut támogató tömb

A keddi izraeli parlamenti választásokon leadott szavazatok csaknem 90 százalékos feldolgozottságánál elvesztette többségét a törvényhozásban a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Fotó: Tasr/AP

A két éven belül negyedik parlamenti választáson 88 százalékos feldolgozottságnál a Netanjahu kormányfőségét elfogadó jobboldali és vallásos pártok Naftali Bennet pártjával együtt 59 képviselői helyet szerezhetnek a kneszetben a százhúszból,

mert átlépte a 3,25 százalékos parlamenti küszöböt a Raam nevű muszlim hagyományőrző arab párt, és ezzel átrendeződhetnek a parlamenti erőviszonyok.
A Raam a saját számításai alapján, - a szavazókörökben a szavazatszámlálásnál jelen lévő képviselőik adatai szerint - már korábban bejelentette, hogy elég szavazatot szerzett, de ezt csak később igazolták a hivatalos szavazatszámlálók.

A Raamra adott szavazatok száma olyan magas, hogy

már bizonyosan tagjai lesznek a következő törvényhozásnak.

A további szavazatszámlálás már csak kisebb változásokat okozhat a kneszet összetételében, a pártok mandátum számának csökkenését vagy növekedését eggyel-eggyel - írta a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szakértője.

A jelenlegi eredmények alapján "királycsinálóvá" léphet elő ez a párt,

vagyis meghatározhatja, hogy a Netanjahut támogató vagy az őt ellenző pártok csoportja alakíthat-e kormányt, mert ismét patthelyzet alakult ki, nincs többsége a kneszetben egyik tömbnek sem.

A Raamot vezető Manszúr Abbász a választási kampányában nem állt ki sem a Netanjahut támogató, sem a távozását követelő oldal mellett, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja.

A Netanjahu és a legutóbbi választás előtt ellenzékben lévő Beni Ganz között a tavaly márciusi választás után megkötött koalíciós egyezmény átmeneti kormányzásra vonatkozó része szerint ha 2021. november 17-ig nem sikerül új kormányt alakítani, akkor automatikusan a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz lesz az ügyvivő kormány miniszterelnöke.

Ez jelentős ösztönzést jelent Netanjahu számára, hogy valamiképpen kormányt alakítson vagy minél hamarabb új választásokat írasson ki már nyáron, ha számára kedvezőbb eredmény remél - emlékeztetett a The Times of Israel.

A lakókörzetnek megfelelő szavazatok megszámlálása után

mintegy 450 ezer dupla borítékot szállítanak Jeruzsálembe, ahol a kneszet épületében működő választási bizottság munkatársai ezeket is feldolgozzák, de előbb ellenőrzik, hogy a külső borítékon feljegyzett személy állandó lakóhelyén vagy máshol nem voksolt.

A korábbi választásokon a külföldön dolgozó diplomaták, a katonák, valamint a börtönökben és a kórházakban tartózkodók szavaztak csak kettős borítékokkal, de idén a koronavírus-fertőzöttek és a karanténra kötelezettek is. Ezért a szokásosnál jóval több a lassabban megszámlálható dupla boríték, s csak péntekre ígérik a szavazatok teljes körű feldolgozását.

A 12-es és a 13-as kereskedelmi televízió hírmagyarázói úgy vélik, hogy

a szoros eredmények alapján várhatóan ismét patthelyzet alakulhat ki, és egyik oldal sem lesz képes kormányt felállítani, és igen valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás a következő hónapokban.

Két éven belül azért tartottak negyedszer parlamenti választásokat Izraelben,

mert a pártok jelentős része nem hajlandó belépni olyan kormányba, amelyet a korrupciós ügyek miatt bíróság elé állított Benjámin Netanjahu, a kormányzó jobboldali Likud párt elnöke vezet. Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt felállítani.

Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, mert a Likud vezette pénzügyminisztérium a megállapodásukat felrúgta, nem készített költségvetést, és ez újabb választásokhoz vezetett.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.