2021. március 23., 15:51

Párbeszédet indít az újságírók biztonságával kapcsolatban az EU

Az Európai Bizottság az Európai Hírek Fórumának keretében kétnapos párbeszédet indít az unióban az újságírók biztonságával kapcsoltban - közölte keddi sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

Věra Jourová
Fotó: TASR/AP

A fórumon az érdekelt felek széles köre vesz részt, beleértve az újságírószövetségeket, valamint a tagállamok és szabályozó hatóságaik képviselőit.

A testület célja az, hogy javaslatokat gyűjtsön össze az újságírók uniós védelmével kapcsolatos idei évi bizottsági ajánláshoz.

Az eseményt megnyitó Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos hangsúlyozta:

a fenyegetések és támadások száma az újságírókkal szemben egyre növekszik,

ami negatív hatással van a demokráciára nézve is. 

Thierry Breton belső piacért felelős biztos hozzátette:

A médiaszabadság nem vehető magától értetődőnek,

aktívan védenünk kell, különösen a digitalizáció időszakában. Vitát indítunk arról, hogyan lehetne fokozni az újságírók védettségét, a szükséges digitális készségek kiépítésével”.

Az ajánlást ez évben kívánja bemutatni a testület.

A fórum és az ajánlás az EU médiaszabadságát és pluralizmusát fenyegető veszélyek kezelésére irányuló szélesebb körű kezdeményezés részét képezi, mint az Európai Demokráciáról szóló cselekvési terv, amelynek célja, hogy javítsa a demokratikus rendszerek ellenálló képességét, valamint a polgárok demokratikus részvételének és politikai szerepvállalásának keretfeltételeit EU-szerte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.