2024. január 19., 09:10

Pakisztán felülvizsgálja biztonságpolitikáját

Pakisztán felülvizsgálja biztonságpolitikáját a szomszédos Iránnal kialakult feszültség tükrében - jelentette be az ország információs minisztere pénteken, miután a héten a két ország drón- és rakétacsapásokat mért egymás területére.

Pakisztán
Fotó: TASR

A sajtónak adott telefonos interjújában Mortaza Szolangi elmondta, az ügyben nap folyamán ül össze a nemzetbiztonsági tanács, Anvar-ul-Hak Kakar ügyvezető miniszterelnök elnökletével. A megbeszélésen részt vesz a hadsereg vezérkari főnöke, valamint a katonai hírszerzés vezetője is - tette hozzá.

Irán kedden mért drón- és rakétacsapásokat Pakisztánban a Teherán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló Dzsais al-Adl két fontos bázisára,

amely korábban több délkelet-iráni merénylet elkövetőjeként is jelentkezett. A támadásban két gyermek életét vesztette, hárman megsebesültek.

Válaszul csütörtök hajnalban az egyébként atomhatalomnak számító Pakisztán iráni területen működő lázadószervezetre mért, iráni hivatalos források szerint több halálos áldozattal járó, "rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapásokat". Az iszlámábádi közleményben hangsúlyozták, hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre "Pakisztán biztonságának megvédése érdekében".

Teherán és Iszlámábád is tiltakozott a területén elkövetett katonai műveletek miatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.