2023. április 26., 11:42

Oroszországban megkezdődött az "idegen ügynöknek" minősített volt jekatyerinburgi polgármester elleni büntetőeljárás

Az oroszországi Jekatyerinburg egyik kerületi bíróságán szerdán megkezdődött az uráli nagyváros volt polgármestere, Jevgenyij Rojzman ellen az orosz fegyveres erők lejáratása címén indított büntetőeljárás.

Ellenzéki orosz földön
Jevgenyij Rojzman
Fotó: Wikipédia

A per nagy sajtóérdeklődés mellett zajlik, és megjelentek Rojzman támogatói is.

Március 28-án az ügyészség jóváhagyta a vádiratot az "idegen ügynöknek" minősített Rojzman elleni büntetőügyben. A vizsgálat szerint a volt polgármester tavaly július elsején a YouTube közösségi csatornán párbeszédet szervezett, amelynek során azt bizonygatta, hogy az orosz fegyveres erőknek káros céljai vannak.

A büntetőeljárás 2022 augusztusában indult, és a bíróság a nyomozás idejére korlátozó intézkedést rendelt el a vádlottal szemben.

Rojzman a tárgyalás első napján, szerdán nem ismerte el bűnösségét.

Rojzman egyike volt annak a maroknyi Kreml-kritikus aktivistának, akinek sikerült polgármester-választást nyernie a Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök harmadszori elnökké választása ellen 2012-ben lezajlott tiltakozások nyomán. A városvezetői posztot 2013 és 2018 között töltötte be, majd a független hangvételű, az Ukrajna elleni háború elindítását követően megszüntetett Eho Moszkvi rádió kommentátora lett, és közéleti tevékenységet is folyatott.

Tavaly márciusban és áprilisban egy jekatyerinburgi bíróság három, egyenként 50 ezer rubeles pénzbírságot szabott ki rá a fegyveres erők nyilvános lejáratása címén. A volt polgármester fellebbezett a határozatok ellen, de a Szverdlovszk megyei bíróság helybenhagyta azokat.

Tavaly májusban a politikusra 85 ezer rubeles bírságot is kiróttak, amiért a közösségi médiában olyan bejegyzést tett közzé Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről, amely "sérti az emberi méltóságot és tiszteletlenséget fejez ki az Oroszországi Föderáció hatóságaival szemben".

Két éve, 2021-ben Rojzman Moszkvában és Jekatyerinburgban részt vett több, engedély nélkül megtartott tüntetésen, amiért 60 ezer rubelre büntették. Emellett kilencnapi elzárásra is ítélték ilyen megmozdulások szervezése címén, amit végül egynaposra csökkentettek.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.