magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. július 29., 17:47

Oroszország támogatja Kína politikáját Tajvannal szemben

Oroszország támogatja Peking egy Kína politikáját Tajvannal kapcsolatban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

Kína
A kép illusztráció
Fotó: TASR/AP
Álláspontunk továbbra is változatlan: csak egyetlen Kína létezik

- szögezte le a tárcavezető újságírók előtt üzbegisztáni látogatásán, Taskentben.
Hozzátette: Oroszországnak nincs problémája Kína szuverenitásának tiszteletben tartásával.

Tajvannal kapcsolatban Hszi Csin-ping kínai államfő csütörtökön figyelmeztette Joe Biden amerikai elnököt, hogy aki a tűzzel játszik, megégeti magát.

Washington és Peking között az elmúlt időszakban kiéleződött a helyzet Tajvan miatt, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök bejelentette, hogy augusztusban a szigetre látogat, ami diplomáciai nyelven nyílt amerikai támogatást jelent.

Kína saját részeként tekint az 1949 óta független kormánnyal rendelkező Tajvanra. Peking korábban leszögezte:

ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Üzbegisztáni látogatásán Lavrov arról is beszélt, hogy hamarosan időpontot javasol arra a telefonbeszélgetésre, amelynek során megvitathatják Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egy esetleges amerikai-orosz fogolycsere részleteit.
Blinken szerdán elmondta:

Washington komoly ajánlatot tett az Oroszországban fogva tartott Brittney Griner kosárlabda-játékos és Paul Whelan egykori tengerészgyalogos elengedése érdekében. Whelan kémkedés, Griner pedig kábítószer-birtoklás miatt került börtönbe.

Egy névtelen forrás szerint az Egyesült Államok az illegális fegyverkereskedelemért elítélt Viktor But szabadságát ajánlhatja cserébe a két amerikai elengedéséért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.