lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. augusztus 18., 19:10

Oroszország nélkül három hónapra elegendőek Németország gáztartalékai

Ha Oroszország leállítja a gázszállítást, Németországnak három hónapra elegendő földgáztartaléka van. Azaz a fűtési szezon tele van kérdőjellel.

Gázvezeték
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Klaus Mueller, a Németország energiaszabályozó hatóságaként működő Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke szerint, ha novemberre sikerül 95%-ra feltölteni a gáztározókat, az a fűtési igényeket és az ipar szükségleteit 2-2,5 hónapra fedezné – írja a Bloomberg.

Jelenleg a tározók 77%-ra vannak feltöltve, ez két hét előnyt jelent a tervezett folyamathoz képest.

A tárolók feltöltése terén kicsit gyorsabbak vagyunk, de ezt nem azt jelenti, hogy megnyugodhatunk. Inkább egy lökésként kell értelmezni, hogy folytassuk"

– idézi a globális hírügynökség Mueller szavait.

Németország nagyban függ az orosz gáztól. Miután Oroszország csökkentette az Északi Áramlaton átfolyó gáz mennyiségét, Európa legsúlyosabb energiaválságát idézve elő, a kormány a fogyasztás csökkentését sürgette. Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben bejelentette, 19-ről 7%-ra csökkentik a gáz áfakulcsát. Az áfacsökkentés újabb lépés az emberek terheinek csökkentését szolgáló munkában - emelte ki a kancellár sajtónyilatkozatában, amelyben ismét megerősítette, hogy az első két, együttvéve bő 30 milliárd eurós kormányzati csomag után újabb intézkedéseket terveznek az infláció és az energiaárak emelkedéséből adódó terhek mérséklésére.

Az Északi Áramlaton a szokásos gázmennyiség mindössze 20%-a érkezik Németországba, ahol attól tartanak, Moszkva még ezt is leállíthatja, hogy megtorolja a szankciókat. Németország ezért további lépéseket tesz energiabiztonsága érdekében. A héten két új német terminálon keresztüli cseppfolyósított földgáz szállítására kötöttek szerződést.

Mindeközben Amerikában...

Amerikában sem rózsás a helyzet, de messze nem olyan rossz, mint Európában. A CNN beszámolója szerint kedden a földgáz határidős ügyletek 7%-kal emelkedtek, és 9,33 dollár/BTI szinten zártak, ami 2008. augusztus elseje óta a legmagasabb ár.

A földgázzal való fűtés a legnépszerűbb fűtési mód Amerikában, illetve a gáz az elektromos áram előállításának vezető nyersanyagforrása.

A CNN megjegyzi, az európai energiaválságot az okozza, hogy a szankciókra reagálva Oroszország kevesebb földgázt juttat Európába. A körülmények arra kényszerítették az Európai Uniót, hogy a földgáz elosztására terveket készítsen, mindez a vállalkozásokat és a családokat is hátrányosan érintheti. A földgázárak a CNN szerint olyan magasra emelkedtek Európában, hogy az a kontinens gazdaságát recesszióba taszíthatja.

Az európai gázárak hétszer magasabbak, mint az amerikaiak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.