2023. február 15., 14:49

Oroszország légi háborúba kezdene nyugati hírszerzők szerint

Oroszország légierőt összpontosít az ukrán határ közelében – írja hírszerzési forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Szu-34 vadászbombázó
Szu-34 vadászbombázó
Fotó: taskandpurpose.com

A pénzügyi körök lapja szerint Moszkva arra készül, hogy repülőgépekkel és helikopterekkel támogasson egy "akadozó szárazföldi offenzívát".

Nyugati tisztviselők szerint előnyben kell részesíteni a légvédelmi eszközök Ukrajnába szállítását, mivel a háború "Moszkva szemléletváltását követően új szakaszába lép."

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felhívta a figyelmet Oroszország jelentős légierejének veszélyeire.

A világ országainak katonai képességeit több mutató alapján rangsoroló Global Firepower portál szerint Oroszország légi fölénye elsöprő, összesen 4182 különböző katonai légi járműve van, míg Ukrajnának csak 312.

A vadászgépek száma 773 orosz oldalon, Ukrajnába, 69. Csatarepülőgépek esetén az arány  744:28. Az ukránok nem tudnak a levegőben üzemanyagot utántölteni, mivel egyetlen ilyen gépük sincs, míg az oroszoknak 19.

Ami a helikoptereket illeti, ezek száma Oroszországban 1531, ebből 537 a harci, míg Ukrajnában 113, amelyből 33 a harci.

Austin elmondta, egyelőre nem látják masszív légitámadás közvetlen jeleit, de biztosak akarnak lenni benne, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát abban az esetben is, ha Oroszország bevonja a légierejét a harcba. Eddig ugyanis ezt takarékosan használta, a rakétákra, a tüzérségre és a szárazföldi csapatokra helyezve a hangsúlyt.

Egy, az FT-nek név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő elmondta, kevés idejük maradt arra, hogy segítsenek az ukránoknak.

Ha az ukránok túl akarnak élni, annyi légvédelmi eszközzel és lőszerrel kell rendelkezniük, amennyi csak lehetséges"

– tette hozzá.

Egy, a lapnak nyilatkozó NATO-diplomata szerint Oroszország légiereje jó állapotban van, és 80%-a bevethető.

Ezért a NATO védelmi minisztereinek keddi, brüsszeli találkozóján újabb fegyverszállításokról tettek bejelentést. Az Egyesült Államok a héten várhatóan újabb segélycsomagot jelent be, mely elsősorban légvédelmi eszközöket fog tartalmazni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.