2021. december 18., 17:07

Oroszország atomfegyver hordozására alkalmas bombázókkal járőrözik Fehéroroszország felett

Két, atomfegyverrel is felfegyverezhető, hosszú hatótávolságú orosz stratégiai bombázó repülőgép járőrözött szombaton Fehéroroszország felett, a misszió célja a két ország közötti szoros védelmi kapcsolatok demonstrálása volt.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint két Tu-22M3 típusú gép négy-négy órát repült, hogy "közös feladatokat hajtson végre a Fehéroroszország légierő és légvédelem gépeivel". A gépeket a Fehéroroszország légierő Szu-30 típusú nehézbombázói kísérték, amelyeket Oroszország szállított a szövetségesének.

Az orosz gépek szombati járőrözése a harmadik hasonló művelet volt a múlt hónap óta.  

A járőrözésre a nyugati aggodalmak közepette került sor, amelyeket az orosz csapatoknak az ukrán határ közelébe történt felvonultatása váltott ki, és ami miatt Ukrajna esetleges orosz lerohanásától tartanak. Moszkva tagadja a támadás tervét, de felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson biztonsági garanciákat arra nézve, hogy Ukrajnát kihagyják az északatlanti szövetség bővítéséből és nem telepítenek a területére NATO-fegyvereket.

Egyes ukrán vezetők attól tartanak, hogy Oroszország a szövetségese, Fehéroroszország területét használja fel Ukrajna megtámadásához.

Moszkva a fehérorosz-lengyel migránsválság idején határozott támogatást nyújtott Minszknek.

Az Európai Unió azzal vádolja a tavaly augusztusban erősen vitatott tisztaságú elnökválasztáson hatodik mandátumára újraválasztott Aljakszandr Lukasenkát, hogy "hibrid támadás" formájában támogatja az illegális határátlépéseket, megtorlásul a rendszere ellen tiltakozó mozgalom elnyomása miatt bevezetett szankciókra. A fehérorosz vezető ezt tagadja. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.