2021. december 5., 08:31

Orosz utasszállító kényszerű találkája egy NATO-géppel?

Magasságot kellett változtatnia a Fekete-tenger felett az Aeroflot orosz légitársaság Tel-Avivból Moszkvába tartó egyik járatának, hogy elkerülje az összeütközést a NATO egyik, CL-600 jelű felderítőgépével, amely keresztezte a polgári repülőgép kijelölt útvonalát - közölte az orosz polgári légiforgalmi hatóság szombaton.

Majdnem ütköztek
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

A SU501 számú járatnak - amelyen 142 utas tartózkodott - 600 métert kellett süllyednie pénteken, miután a légi irányítás figyelmeztette, hogy egy másik repülőgép keresztezi az útvonalát - közölte az Aeroflot. Később hozzátették, hogy az orosz gép pilótái látták a másikat, amikor hozzájuk a legközelebb elhaladt.

A Roszaviacija orosz légiforgalmi hatóság szerint egy CL-650 járatszámú másik, kisebb gépnek is - amely Szocsiból repült Szkopjéba a Fekete-tenger felett - változtatnia kellett az útvonalán.
Az orosz hatóság azt nem közölte a Reuters hírügynökség szerint, hogy a felderítőgép melyik NATO-tagországhoz tartozott.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor pénteken jelezte: a légierőnek harci gépeket kellett riasztania, hogy nyomába eredjenek két amerikai katonai felderítőgépnek a Fekete-tenger felett.
Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége egyelőre nem kommentálta a szóban forgó eseteket, amelyekről először az Interfax orosz hírügynökség számolt be.

A Roszaviacija megjegyezte közleményében, hogy a NATO gépei az utóbbi időben gyakrabban hajtanak végre repülést a térségben, és ez veszélyezteti a polgári gépeket, Moszkva ezért diplomáciai panaszt készül tenni.

A térségben a katonai feszültség Ukrajna miatt nőtt meg az utóbbi időben - jegyezte meg a Reuters. Kijev és a NATO azzal vádolja Oroszországot, hogy Ukrajna lerohanására készül. Moszkva tagadja ezt.

Megosztás
Címkék