2022. november 18., 13:42

Orosz külügy: nem tükrözi a valóságot a zaporizzsjai atomerőműről hozott NAÜ-határozat

Nem tükrözi a valóságot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának a zaporizzsjai atomerőmű ügyében megtartott szavazása - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában.

Oroszország másként látja
Fotó: Facebook
Szergej Rjabkov
A NAÜ kormányzótanácsában a matematikai többség olyan megközelítéseket ismételget, amelyek lényegében tagadják a valóságot"

- mondta a diplomata, arra utalva, hogy Oroszország a területe részének tekinti Zaporizzsja megye Ukrajnától elcsatolt részeit.

Rjabkov arra hívta fel tanács tagjait, hogy foglalkozzanak azzal a kérdéssel, honnan lövik folyamatosan a zaporizzsjai atomerőművet. Moszkva szerint a létesítményt az ukrán, Kijev szerint az orosz tüzérség támadja.

A NAÜ kormányzótanácsa csütörtöki zárt ülésén határozatot fogadott el, amelyben felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel tevékenységével az ukrajnai atomerőművekben. Ez idén már a harmadik ilyen jellegű állásfoglalás volt.

A kormányzótanács felszólította Oroszországot, hogy vonuljon ki az ellenőrzése alá került zaporizzsjai létesítményből, és mondjon le az atomerőműre támasztott "megalapozatlan igényéről".
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a határozatra reagálva annyit mondott, hogy Oroszország folytatja a párbeszédet a NAÜ-vel.

A bécsi központú nemzetközi szervezetek mellett működő orosz állandó képviselet a NAÜ kormányzótanácsának a zaporizzsjai atomerőműről szóló határozatát szakszerűtlennek és az ügynökség hatáskörén túlmutatónak minősítette.

Peszkov a sajtó munkatársait tájékoztatva kitért a Délkelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító ügyében csütörtökön meghozott hollandiai bírósági ítéletre is. Mint mondta, Moszkva továbbra is sajnálja, hogy nem vehetett részt vizsgálatban, és úgy véli, hogy a kizárása nem járult hozzá az eljárás objektivitásához. A verdikt értékelésével kapcsolatban azt hangoztatta,  hogy először mélyreható elemzésre van szükség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.