2020. szeptember 22., 14:20

Orosz kémfőnök: A Navalnij incidens célja az Északi Áramlat-2 meghiúsítása

A Navalnij-ügy egyik fő célja annak megakadályozása, hogy megépüljön az Északi Áramlat-2 gázvezeték, amiben elsősorban a cseppfolyósított földgáz (LNG) európai eladásait növelni kívánó Egyesült Államok érdekelt - állította Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden kiadott közleményében.

Ennek a szállítási útvonalnak a blokkolása azzal a látszattal, hogy +Oroszországot Navalnij miatt büntették meg+, tipikus példája az európai gázpiacért folytatott rosszhiszemű konkurenciaharcnak. Washington számára rendkívül fontos ennek a projektnek a leállítása, mert meghiúsítja a Fehér Háznak az Európába irányuló amerikai cseppfolyósítottföldgáz-szállítások növelésére vonatkozó terveit

- hangoztatta Nariskin az orosz hírügynökségek által ismertetett kommümikéjében.

A kémfőnök szerint ezt támasztja alá, hogy Donald Trump amerikai elnök sürgette a projekt felmondását Németország által, Mike Pompeo külügyminiszter pedig közölte:

a csővezeték bekerül az USA ellenfelei elleni szankciókról rendelkező törvénybe. Hozzátette, hogy amerikai republikánus szenátorok megfenyegették Mukran német kikötőváros vezetését.

Nariskin kitért arra, hogy

ebben a törekvésben Lengyelország, a balti államok és Ukrajna is be akarja bizonyítani Washingtonnak "saját hasznosságát".

Szerinte ugyanakkor az európaiak többsége érti, hogy a vezetékről való lemondás jelentős kárt okoz majd, mert leszűkül a forrás, amely a kontinens gazdaságának újraindításához szükséges.

A Deutsche Bankra hivatkozva azt írta, hogy idén 8,6 százalékos visszaesés várható az európai GDP-ben. Kifejezte reményét, hogy Európában felülkerekedik a józan ész a várhatóan kemény tél előtt, amely meg fogja növeli a gázfogyasztást.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak arra a követelésére reagálva, hogy szolgáltassák ki neki azt a ruhát, amelyet augusztus 20-án viselt - amikor német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálat szerint megmérgezték - kijelentette: "A páciens iránti minden tisztelet mellett (leszögezem), mi nem foglalkozunk ruhával, ez nem a mi profilunk".

Kifogásolta ugyanakkor, hogy a politikus kísérete "számos bizonyítékot" külföldre vitt, tisztázást igénylő szándékkal. Elmondta, hogy Moszkva még mindig nem kapott választ Berlintől adatigénylésére, ami megnehezíti a vizsgálatot.

Omszk megye egészségügyi minisztériuma egyébként hétfőn közölte, hogy a politikus ruháit a nyomozás rendelkezésére bocsátották.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.