2022. június 10., 09:27

Orosz felvetés Litvániáról

A Magyar Nemzet meghökkentőnek tűnő orosz felvetésről közölt egy elemző cikket.

Képtelen javaslat?
Fotó: pexels.com
Illusztráció

A lap a litván közszolgálati médiára hivatkozva azt írja, hogy egy orosz kormánypárti képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a parlament alsóházához, az állami dumához, amelyben azt követeli, helyezzék hatályon kívül a Litván Köztársaság függetlenségéről szóló rendeletet.

Jevgenyij Fedorov szerint a balti ország autonómiáját elismerő rendelet törvénytelen, mivel „alkotmányellenes testület fogadta el, megsértve ezzel a Szovjetunió alkotmányát”.

Az orosz képviselő mindezt azzal magyarázza, hogy egy 1991-ben megtartott oroszországi népszavazáson a többség a Szovjetunió mint egységes állam megőrzése mellett foglalt állást, a Szovjetunió jogutódjaként pedig az Oroszországi Föderációt ismerték el. Ugyanakkor még abban az évben, 1991. szeptember 6-án a Mihail Gorbacsov akkori államfő vezette Szovjet Államtanács elfogadott egy határozatot, amely elismerte Litvánia függetlenségét, valamint kiválását a Szovjetunióból.

A lap emlékeztet rá, hogy Litvánia 1990 márciusában, a Szovjetunióban elsőként kikiáltotta autonómiáját, amelyet ezt követően ötven másik ország is elismert. Hónapokkal később, 1991 januárjában Moszkva megpróbálta megdönteni a litván kormányt, a tömeges polgári ellenállás és a nemzetközi tiltakozás nyomán azonban a szovjet erők visszavonultak az országból.

Jevgenyij Fedorov ennek ellenére azzal érvel törvénytervezetében, hogy Litvániában „nem tartottak népszavazást a Szovjetuniótól való elszakadásról és nem állapítottak meg átmeneti időszakot a vitás kérdések megvizsgálására”.

A jelenleg benyújtott törvényjavaslat azt követően látott napvilágot, hogy a litván parlament az előző hónapban egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amely kimondja, Moszkva Ukrajna elleni háborúja népirtásnak minősül, Oroszország pedig terroristaállam - olvasható a Magyar Nemzet összefoglalásában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.