2022. február 21., 09:41

Őrizetbe vették a volt kazah védelmi minisztert

Kazahsztánban őrizetbe vették Murat Bektanov volt védelmi minisztert, miután az ügyészség vizsgálatot indított ellene azzal a váddal, hogy a múlt hónapban kirobbant erőszakos zavargások idején nem teljesítette kötelességét - közölte hétfőn a főügyészség.

Fejét vették
Fotó: Wikipédia
Murat Bektanov volt kazah védelmi miniszter

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök korábban puccskísérletnek minősítette az olajban gazdag közép-ázsiai ország posztszovjet történelmének legvéresebb zavargásait.

Egy másik magas rangú biztonsági tisztviselőt, a nemzetbiztonsági bizottság volt vezetőjét is letartóztatták hazaárulás és hivatali visszaélés vádjával.

Tokajev a múlt hónapban elbocsátotta Bektanovot miniszteri tisztségéből, mondván, hogy a zavargások során nem mutatott kezdeményezőkészséget.

A hatóságok azt közölték, még vizsgálják a januári eseményeket; a volt biztonsági főnökön és néhány helyettesén kívül nem neveztek meg bűnösöket.

A Kazahsztán nyugati részén fekvő Zsanaozen városában január 2-án tüntetések kezdődtek a gépkocsik üzemanyagaként is használt cseppfolyósított gáz hatósági árának megszüntetése és az ár ezt követő jelentős emelkedése miatt. A tiltakozás országossá terebélyesedett, majd gazdasági és politikai követelésekkel egészült ki.

A kazah hatóságok szerint a helyzetet "banditák" és "terroristák" használták ki, akik több régióban pogromokat, valamint közigazgatási épületek, rendőrőrsök és üzletek elleni támadásokat hajtottak végre. A legsúlyosabb helyzet az ország legnagyobb városában, Almatiban alakult ki. Tokajev kérésére a hat volt szovjetköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonákat vezényelt Kazahsztánba. Január 19-én, a zavargások lecsillapodásával a békefenntartók befejezték küldetésüket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.