cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 28., 09:45

Orbán Viktor: Nem akarunk sem migránskvótát, sem migránsgettókat

Nem akarunk sem migránskvótát, sem migránsgettókat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Úgy fogalmazott:

mi, magyarok annyit tudunk mondani, hogy az ország elromlásának kockázatát is olyan magas fokozatúnak tekintjük, hogy nem akarunk sem migránskvótát, sem migránsgettókat, és ha nem akarjuk, ezek nem is lesznek.

Orbán Viktor váratlan időbeli egybeesésként hivatkozott arra, hogy Olaszország, amely sokáig ellenezte a kötelező kvótákat és a migránsgettók létrehozását, megváltoztatta az álláspontját és ezt elfogadta, majd néhány héttel később kapott 19 milliárdot abból a Covid utáni újjáépítési alapból, amiből Magyarország nem kap.

Bonyolult játszmák zajlanak a háttérben, én nem vagyok híve ezeknek

- mondta a kormányfő, aki a migrációt nem taktikai vagy stratégiai kérdésnek, hanem történelmi kérdésnek tartja, amit ezen a síkon kell kezelni.

Az orosz-ukrán háború ráült a világgazdaságra

A kormányfő értékelése szerint egyre inkább megjelent az a megközelítés a világgazdaságban, hogy nem biztos, hogy jó, ha mindenki szabadon kapcsolatban van egymással.

Az összeköttetés, az együttműködés, a munkamegosztás a termelés, a gazdasági növekedés szempontja helyett jön valamilyen elzárkózás, elszigetelődés, egyfajta gettósodás

- fogalmazott.

Magyarország végre versenyképes, és akkor jön egy ilyen háború, amelyet ahelyett, hogy szigetelnének, engedik, hogy felhőként ráboruljon a teljes világgazdasági kapcsolatrendszerre, és okként szolgál, hogy elvágják azokat a kapcsolatokat, amelyeken országok és emberek tízmillióinak jóléte múlik

- mondta Orbán Viktor.

Ennek a konfliktusnak nincs harctéri megoldása

A kormányfő kiemelte:

Magyarországnak érdemes ezt szorgalmaznia.

Kitartásra van szükség, ha kidobnak az ablakon, visszajövünk az ajtón, ha az ajtón löknek ki, akkor majd az ablakon

- fogalmazott.

A háború nagyon költséges dolog - mondta, és az ukránoknak elfogyott az erejük, ma csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát, és működőképes állapotban az ukrán hadsereget.

Két kérdés van: az egyik, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke hogy dönt, meddig költi számolatlanul a milliárdokat itt, Kelet-Európában, a másik, hogy meddig bírja Európa

- értékelt Orbán Viktor.

Kifejtette: az Európai Unió úgy tud pénzt előállítani, hogy a tagállamok "bedobják a közösbe a pénzüket". A kérdés az, hogy "meddig bírjuk, miközben az európai gazdaság bajban van, a háborúnak nem látszik a vége, adtunk több mint 70 milliárd eurót, és nem tudjuk, hogy hova került, nincs elszámolás". Hozzátette:

ebben helyzetben az Európai Bizottság az uniós 7 éves költségvetési szakasz felénél azt kéri a tagállamoktól, hogy adjanak összességében 100 milliárd eurót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.