2021. január 12., 13:57

Online tanácskoztak a visegrádi országok parlamenti elnökei

Online tanácskozást tartottak kedden a visegrádi országok parlamenti elnökei. Ezen szó volt a többi között a V4-es parlamenti együttműködés fejlesztéséről vagy a nemzeti parlamentek szerepének erősítéséről az Európai Unióban - tájékoztatta az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t.

A V4-ek soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelország parlamentjének kezdeményezésére tartott tanácskozáson ugyancsak szóba került a COVID-19 járvány okozta gazdasági és társadalmi válsággal szembeni regionális együttműködés, az Európai Bizottság által bemutatott európai zöld megállapodás és az új migrációs és menekültügyi paktum, valamint az országokat érintő jelenlegi külpolitikai kihívások - olvasható Szilágyi Zoltán közleményében.

Közlése szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke hozzászólásában elmondta:

 büszkék vagyunk arra, hogy 30 éve működik ez a regionális együttműködés, büszkék vagyunk arra, hogy Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke ebben részt tudott venni, és arra is, hogy ez nem egy XX. századi kezdeményezés volt mindössze, hanem egy olyan mély történelmi tradícióra tudott visszautalni, mint a XIV. századi visegrádi királytalálkozó."

A házelnök figyelmeztetett arra, hogy mindezért nem csupán aktuális, konjunkturális politikai kérdésről van szó a V4-ek közötti politikai együttműködés keresése során, hanem egy olyan történelmi egymásrautaltságról, ami a múltban éppen olyan jellemző volt, mint amilyen fontos a jelenben és a jövőben is az lesz.

A megbeszélésen részt vett még Elżbieta Witek, a lengyel Szejm, Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus, Radek Vondráček, a cseh Képviselőház, Miloą Vystrčil, a cseh Szenátus és Boris Kollár, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke.

A felek egyetértettek abban, hogy a négy ország együtt komoly erőt tud képviselni a saját érdekeinek megvédésében.

A házelnökök lengyel kezdeményezésre elkezdték egy közös dokumentum kidolgozását a visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulójára.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.