2020. március 19., 14:39

Online hagyta jóvá a román parlament a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendeletet

A kétkamarás román parlament első online együttes ülésén jóváhagyta csütörtökön azt a hétfőn kiadott elnöki rendeletet, amely 30 napra rendkívüli állapotot vezet be az új típusú koronavírus-járvány miatt.

román parlament, illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR / AP

A 467 képviselő és szenátort az online vitát és távszavazást lehetővé tevő számítógépes alkalmazással látták el, előző nap próbaszavazást is tartottak.

A szenátus, illetve a képviselőház elnöke személyesen is jelen volt a parlament üléstermében,

a többi törvényhozó interneten keresztül vett részt a két ház együttes ülésén.

A rendkívüli állapotról szóló elnöki rendeletet

az ülésre bejelentkezett 445 törvényhozó egyhangúlag jóváhagyta.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztették valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, betiltottak minden beltéri rendezvényt, bezárták a vendéglátóhelyeket, leállították a légi közlekedést Románia és Olaszország, illetve Románia és Spanyolország között. Korlátozták az ügyfélfogadást a közintézményekben, szigorították a karanténszabályok megsértéséért járó büntetéseket, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

Klaus Iohannis államfő a kormánnyal és a megyei hatóságokkal tartott csütörtöki távértekezletén a húsvéti ünnepek közeledtére hivatkozva megismételte a külföldön élő románokhoz intézett korábbi felhívását, hogy tegyenek le Romániában hátrahagyott szeretteik meglátogatásáról.

A román határrendőrség szerint több mint 16 ezer román állampolgár érkezett vissza Romániába a magyar hatóságok által éjszakánként megnyitott humanitárius folyosókon

azóta, hogy Magyarország a koronavírus-járvány miatt keddre virradó éjszaka lezárta határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt.

humanitárius folyosó, románok, Magyarország
Fotó:  TASR / AP

Romániában csütörtök délig 277 embernél mutatták ki a koronavírust, 3822-en vannak intézményesített, 33 709-en pedig otthoni karanténban. A fertőzöttek száma szerda dél óta 31-gyel nőtt. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, hat beteget kezelnek intenzív osztályon, 25 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.