2020. november 28., 07:27

Öngyilkos merényletet követtek el a szomáliai főváros egyik forgalmas éttermében

Legalább heten meghaltak, amikor a szomáliai főváros, Mogadishu egyik népszerű éttermében egy öngyilkos merénylő robbanószerkezetet hozott működésbe pénteken.

Mogadishu-öngyilkos merénylet
Illusztráció
Fotó: France24

A helyi rendőrség jelentése szerint tíz további ember megsérült. A halottak száma emelkedhet, mivel több sebesült állapota válságos.

Az étteremben, amelyben a merénylet történt, fagylaltot is mérnek, valamint süteményeket is árulnak. A vendéglátóhely egy forgalmas, a város repülőterére vezető út mentén fekszik.

A szomáliai kormány elítélte a civilek ellen elkövetett támadást.

Az al-Shabaab iszlamista szervezet a rádióállomásának adásában vállalta a felelősséget a terrorcselekményért. Közleményében azt állította, hogy a robbantás áldozatai köztisztviselők. A rendőrség ugyanakkor arról számolt be, hogy a halottak között számos éttermi dolgozó is volt.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezet gyakran követ el merényleteket Mogadishuban és az ország más pontjain. Célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az államból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló iszlám törvénykezést vezessen be Szomáliában.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.