2024. január 3., 19:04

„Nyugodt” újév Franciaországban, gyújtogatásokkal

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin szerint az új év kezdete Franciaországban „nyugodt” volt, mivel az egy évvel korábbihoz képest tizedével kevesebb „mindössze” 475 autót gyújtottak fel az országban szilveszterről elsejére virradóra. A belügyminiszter Franciaországban már csaknem hétköznapinak számító, tájainkon azonban még sokkolónak ható kijelentéséről számos hírforrás, köztük a francia Figaro is beszámolt.

 

Franciaország - új év - égő autó - gyújtogatás
Fotó: X

A randalírozók etnikai hátterét rendszerint nem részletezi a fősodrú nemzetközi sajtó, ám a közösségi médiában megjelent beszámolók és videók nyilvánvalóvá teszik, hogy diplomatikusan fogalmazva is olyan „jelentős részben” bevándorló hátterű személyekről van szó, akik nem egy esetben a politikai elit által tagadott létezésű "no go zónák" lakói.

Nos talán az ő szokásosnál jobb hangulatuknak vagy éppen az eddig példátlan mértékben megvalósított biztonsági intézkedéseknek köszönhető az is, hogy a tavalyihoz képest 80 százalékkal csökkent a rendőrök sérelmére elkövetett lőfegyveres támadásoké.

Igaz ez utóbbi esetében a konkrét számot szemérmesen elhallgatta a belügyminiszter, aki szerint az is komoly eredmény, miszerint újévre virradóra csak 389 személyt kellett őrizetbe vennie a rendőröknek. Vajon ennyit kellett, vagy inkább csak ennyit tudtak?

 

Mindenesetre a realitásokról sokat elárul a miniszter egy másik mondata, amelyben valószínűleg a tudat alá száműzött igazság megvillanását kísérhetjük figyelemmel. Gérald Darmanin ugyanis azt mondta: „Mindenütt olyan nyugalom van, amennyire csak lehetséges…”

 

Igen, minden bizonnyal. Csak hát a közösségi médiára feltöltött, felgyújtott autókon kívül felgyújtott szupermarketeket, középületeket, és „az utcákon nyugodtan vigadozókat” mutató képsorok valahogy másról tanúskodnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.