2022. szeptember 7., 10:43

Nyugalom, Európa kibírja a gázválságot! Csak Svájcban börtönbe küldik azt, aki túl sok gázt fogyaszt!

Azt hiszem, már mindent (is) láttunk! Nyugat-Európa egyik mintaállamában, egy Szlovákiánál sokkal erősebb gazdaságban a kormány azt tervezi, a közelgő földgázválság miatt pénzbüntetéssel, de akár börtönnel is sújtja majd azt, aki megszegi a gázkorlátozások szabályait. 

Van gáz - nincs gáz
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Nincs az a tehetséges szatíraíró, aki reprodukálni tudná, mi folyik körülöttünk. Miközben mindenhonnan azt harsogják, Európa készen áll a télre, nincs nagy baj, az orosz földgáz nélkül is megoldjuk, Svájcban már azt fontolgatják, pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtják azokat, akik nem vetik magukat alá a kötelező gázkorlátozásoknak. A svájci Blick írta meg, hogy a szövetségi kormány azt tervezi, ha kritikus szint alá süllyed az ország rendelkezésére álló földgázmennyiség, súlyosan megbünteti azokat, akik vétenek a fogyasztás központi szabályai ellen. Nem fogok hazudni, eredetileg a Russia Today-en futottunk bele a cikkbe, így kellő szkepszissel álltunk a témához, csakhogy kiderült, így és ebben a formában a hír IGAZ.

Ízlelgessük kicsit mindezt, amint sikerült túllendülnünk azon, hogy a világ egyik leggazdagabb országában földgázfogyasztási szabályokat kell bevezetni 2022-ben!

Ha ez megvan, akkor rettegéssel vegyes kárörömmel vegyük tudomásul, hogy még meg is büntetik azokat, akik esetleg nem tartják be az előírásokat. 

A svájci kabinet ugyanis elrendelte, ha az ország gázkészlete kritikus szint alá süllyed, onnantól egyetlen földgázzal fűtött ingatlant sem lehet 19 fok fölé fűteni. Mindegy, hogy "céges" vagy lakossági - 19 fok és kész. Aki mégis melegebbre vágyna, büntetésre számíthat. Ha csak kicsit csinál melegebbet, megússza néhány száz frankkal minden egyes túlfűtött napért (a felső határ 3000 svájci frank - nagyjából ugyanennyi euró), de ha ne adj Isten kedve támadna urizálni és (uram bocsá' a gyerek miatt) 24-25 fokra fűtené a szobát, akkor akár elzárásra is ítélhetik (a Blick legfeljebb három évről ír!!!). Svájc persze nem egy terrorállam, azt ígérik, a pénzbüntetésnél figyelembe veszik az illető anyagi helyzetét is, három évet a rács mögött meg féllábon is ki lehet bírni. Hamar főnök lesz az emberből a hűvösön, ha kiderül, milyen szörnyű bűncselekmény miatt került oda.

mém
Képzelt párbeszéd egy svájci börtönben!
Fotó:  imgflip.com

A fűtésen kívül korlátozzák a vízmelegítők kapacitását, 60 foknál nem lehet melegebb vízben fürödni, valamint betiltják a hősugárzók használatát, és bezárna az összes szauna, illetve úszómedence is. 

A szövetségi kormány szerint mivel vészhelyzet esetén a túlfogyasztók tulajdonképpen az állami készleteket dézsmálják, jogi bikkfanyelven megfogalmazva "hűtlen kezelik", nem csak kihágásról van szó, egyes esetekben a bűncselekmény fogalmát is kimerítheti, ha valaki tudatosan nem spórol a gázzal. 

Hogy kapnak el?

Elérkeztünk a "legjobb" részhez! Hogy kapják el a túlfogyasztót? Nyilván nem lehet minden termosztát mellé rendőrt állítani! Nos, a szövetségi gazdasági miniszter, Guy Parmelin kijelentette, Svájc természetesen nem terrorállam, nem fogják a rendőrök rátörni az ajtót az ártatlan lakosokra, nem lesznek általános ellenőrzések. Majd hozzátette:

szúrópróbaszerűek azért igen!

Sőt, és szerintünk ez az egész elképesztő történet igazi csattanója, a Blick azt írja, a kormány lakossági bejelentések alapján is eljár majd. Hogy értsük, ha a szomszéd bepanaszol a hatóságoknál, mert az ablakon át látja, hogy alsógatyában flangálunk otthon, akkor a derék svájci rendőrök kijöhetnek ellenőrizni a hőmérsékletet. 

Még jó, hogy a szankciók működnek!

Svájcban egyébként óriási gondokat okoz az energiaválság. Cikkünk megírásakor a Blick honlapjának vezető anyaga arról tudósított, vannak kantonok, ahol az elektromos áram ára elérte a tavalyi szint nyolcszorosát. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.