2024. június 6., 15:58

Nyolcvan éve volt a normandiai partraszállás

A normandiai partraszállás – Overlord hadműveletként is emlegetik – a második világháború egyik legfontosabb katonai akciója volt 1944. június 6-án, amelynek révén a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el a németek által megszállt Franciaország normandiai partszakaszán, Caen közelében.

Elhúzták a nótájukat
Skót dudások köszöntik az esemény résztvevőit
Fotó: TASR/AP

Hitler hosszú ideig nem hitt abban, hogy a szövetségesek megkísérlik az akciót, ezért nem fordított elég figyelmet a partok védelmére, és a sok fronton zajló háború miatt kevés katonája állomásozott nyugaton. Az elterelő hadműveletek miatt a németek nem jutottak pontos információkhoz, így meglepetésként érte őket a június 6-ai invázió.1944. június 6-án a szövetséges erők megvetették a lábukat Normandiában, és 156 115 szövetséges katona lépett francia földre az öt elfoglalt partszakaszon.

A szövetséges erők akkoriban főként amerikai, brit, kanadai, lengyel és francia csapatokból álltak. Az angolszászok az invázió első hat napján 326 ezer embert, 54 ezer járművet, 104 ezer tonnányi hadianyagot tettek partra a hídfőben. Az utánpótlást napi kétszáz hajó szállította Franciaországba.

A harcokban mintegy tízezer szövetséges katona esett el, sebesült meg vagy tűnt el. Több mint hatvan százalékuk amerikai volt. A pontos német adat nem ismert, a becslések szerint a veszteség 4-9 ezer főre rúgott.

Zsebre tett kézzel?
III. Károly brit uralkodó és Emmanuel Macron francia államfő
Fotó:  TASR/AP
Vagy 100 éves már
Joe Biden egy háborús veteránnal beszélget
Fotó:  TASR/AP
Most nem rendez
Steven Spielberg filmrendező
Fotó:  TASR/AP
Legmagasabb szinten
Kamilla brit királyné, III. Károly, Emmanuel Macron és neje, Brigitte
Fotó:  TASR/AP

Az Overlord hadművelet nyolcvanadik évfordulóján a franciaországi Colleville-sur-Merben a partraszállásban résztvevő országok képviselői emlékeztek az egykori eseményekre. Eljött Joe Biden amerikai elnök és felesége, III.Károly brit uralkodó és neje, Justin Trudeau kanadai kormányfő, de megjelent Steven Spielberg amerikai filmrendező is.

Már az első napon négyezer halott volt
A partraszállás hősi halottjainak temetője
Fotó:  TASR/AP

Az ünnepélyes szertartás előtt a közönség egyebek mellett megszemlélhette az ejtőernyősök látványos leugrását is.

 

Francia színek
Fotó:  A brit királyi légierő Red Arrows csoportjának bemutatója
Desszantos
Fotó:  TASR/AP
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.