2022. szeptember 21., 19:20

November 20-án tartják Kazahsztánban az előrehozott elnökválasztást

November 20-ra írta ki szerdán az előrehozott kazahsztáni elnökválasztást Kaszim-Zsomart Tokajev államfő - derül ki a hivatala által közzétett rendeletből.

Hét évre választanák
Kaszim-Zsomart Tokajev
Fotó: Facebook

A választás, amelynek a hivatalban lévő elnök a legnagyobb esélyese, megrövidíti ugyan a hivatali idejét, de egy második mandátum révén hosszabb ideig maradhat hatalomban, ugyanis egy minapi alkotmányos reform értelmében az államfői megbízatás idejét ötről hét évre változtatták.

A 2019 óta hatalmon lévő Tokajev szeptember 1-én javasolta elnökválasztás kiírását az idei őszre a szénhidrogénekben gazdag országban, amely Oroszország egyik legfőbb szövetségese.

A kazah néphez intézett üzenetében az elnök szerdán azt írta, hogy

"ez a választás olyan választási ciklust indít el, amely révén nulláról indul az egész politikai rendszer".

"Az idei év a globális átalakulások és a valódi megújulás éve volt Kazahsztánban"

- írta az elnök annak ellenére, hogy az év elején véres zavargások törtek ki az üzemanyag-áremelés miatt, amelyben több mint kétszázharmincan haltak meg.

Tokajev szerint "optimális egyensúly alakult ki a hatalmi ágak között" az elmúlt hónapokban, és befejeződött bizonyos hatáskörök visszajuttatása az elnöktől a parlamentnek".

Tokajev szombaton rendeletet írt alá, amelynek értelmében Kazahsztán fővárosa visszakapja régi nevét, Asztanát, szakítva ezzel Nurszultan Nazarbajev volt elnök örökségével, aki 2019-ben, a hatalomban töltött harminc év után Nur-Szultánná nevezte át a fővárost.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.