2024. február 20., 08:16

Növekszik a migrációs nyomás: az Unió szétosztaná a bevándorlókat - szakértőt kérdeztünk

Az Európai Parlament szakbizottsága, a LIBE múlt szerdán jóváhagyta az ún migrációs paktumot. Ennek alapján minden tagországnak kötelezően be kell fogadnia egy előre meghatározott számú migránst, ellenkező esetben büntetést kell fizetnie. Az uniós döntési folyamatról és a növekvő migrációs nyomás hátteréről Kalas Vivient, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársát kérdeztük.

migráció
Fotó: TASR/AP

"Miután a LIBE bizottság rábólintott, a migrációs paktumot a továbbiakban az Európai Parlament tárgyalja majd, a végső döntést az Európai Unió Tanácsa, vagyis a tagállamok miniszterei hozzák majd meg" - húzta alá Kalas Vivien, hozzátéve,

a szavazás a korábbi döntések fényében formalitásnak tekinthető, a rendeleteket el fogják fogadni".

A szuverén nemzetállamok érdekeit több ponton sértő migrációs paktum elfogadását Budapest és korábban Varsó ellenezte, a decemberben hatalomra került lengyel kormány már nem kifogásolja azt. "A Tanács minősített többséggel dönt, de arra nincs lehetőség, hogy egyetlen tagállam megvétózza a döntést" - tette hozzá magyarázatul Kalas.

A tagállamok vagy befogadják a migránsokat, vagy fizetnek
A szakértő szerint "a migrációs paktum legvitatottabb része az ún. kötelező szolidaritás elve. Ennek értelmében az Európai Bizottság minden évben előre meghatároz egy számot, amennyi bevándorlót kötelezően szét kell osztani a tagországok között, ez nem lehet kevesebb, mint 30 ezer fő" - hangsúlyozta Kalas, hozzátéve, "az EB egyidejűleg megállapít egy összeget, ami nem lehet kevesebb, mint 600 millió euró.

Ennek alapján kiszámolható, hogy egy bevándorlóra 20 ezer euró "fejkvóta" jut. Azt, hogy az egyes tagállamoknak konkrétan mennyi migránst kell befogadniuk, GDP-és népességarányosan határozzák meg". Kalas aláhúzta, 

a tagállamoknak annyi választása marad, hogy eldönthetik, vagy befogadják a bevándorlókat, vagy fizetnek". 
kalas
Kalas Vivien: A tagállamoknak annyi választása marad, hogy eldönthetik, vagy befogadják a bevándorlókat, vagy fizetnek 
Fotó:  hirtv.hu
Nem kötelezően az első ország dönthet a bevándorlók befogadásáról

A szakértő elmondta, "a migrációs paktum további rendelkezései a korábbi gyakorlathoz képest előrelépéseket is tartalmaznak, ezeket a változtatásokat egyetértés övezi a tagállamok körében. Így például egységesítik az európai határellenőrzési rendszert, illetőleg a jövőben már nem kötelezően az ún. frontországban, vagyis az első országban kell elbírálni a bevándorlók menedékkérelmét". Kalas hozzátette,

ha családegyesítésről van szó, a bevándorló családtagjait korábban befogadó ország dönt a menedékkérelemről".
Nem várható a migrációs nyomás enyhülése

A szakértő szerint a következő években sem várható az Európára neheződő migrációs nyomás enyhülése, az elmúlt évben többszörösére emelkedett a Spanyolországba, illetőleg Olaszországba érkező bevándorlók száma, és ha kisebb mértékben is, de Magyarország déli határain is érzékelhetően nőtt a migrációs nyomás.

Kalas hangsúlyozta,

az uniós migrációs paktum nem nyújt valódi megoldást a helyzet kezelésére, hiszen azzal, hogy szétosztják a bevándorlókat a tagállamok között, nem tudják megállítani a migránsok áradatát".

"Tényleges megoldást a migrációs krízis kezelésére az jelentene, ha a kiinduló országokban sikerülne stabil politikai és gazdasági viszonyokat teremteni, ez elejét venné az egyre ismétlődő migrációs hullámoknak" - húzta alá Kalas Vivien.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.