2023. június 7., 15:50

Norvég hatóságok mentettek ki egy bajba jutott oroszt az Északi-sarknál

Jégtáblák között rekedt egy kutatóhajó az Északi-sark közelében, a fedélzeten lévő orosz állampolgárt a norvég hatóságok helikopterrel mentették ki - közölte a skandináv ország katasztrófavédelme szerdán.

jégtörő hajó
Fotó: pixabay.com

A tájékoztatás szerint a kedd esti mentőakciót az orosz hatóságok kérésére, a Spitzbergák közelében, 444 kilométerre az Északi-sarktól hajtották végre.

A H215 Super Puma típusú helikopterre azért volt szükség, mert a férfi egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy a mentőhajó fedélzetén lássák el.

A katasztrófavédelem egyik szóvivője, Rune Danielsen azt mondta, ebben a térségben már különösen veszélyes a helikopteres mentés, és "a legapróbb részlet is számít". A helikoptert az akció során kétszer tankolták újra: elsőként a Spitzbergákon, ahol ilyen esetekre üzemanyagot is készenlétben tartanak, illetve a 83 méteres kutatóhajó fedélzetén.

Az akciót az Oslo és Moszkva között az Északi-sarkkal kapcsolatban aláírt kétoldalú megállapodások keretében hajtották végre - tudatták a norévg hatóságok. A kimentett férfi állapotáról egyelőre nem tudni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.