2020. szeptember 9., 13:53

Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot

Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő Nobel-békedíjra jelölte Donald Trump amerikai elnököt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodásban játszott szerepe miatt.

Nobel-békedíj Trumpnak
Christian Tybring-Gjedde
Fotó: Medier24

Christian Tybring-Gjedde azzal indokolta az ajánlását, hogy az amerikai elnöknek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy létrejött a békemegállapodás Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. A norvég képviselő egyébként tagja a NATO parlamenti testületének is.

Úgy látja, hogy a békemegállapodás a két ország között a Közel-Keletet az együttműködés és a prosperitás régiójává teheti a jövőben. A képviselő magát egyáltalán nem tartja kifejezetten Trump-rajongónak, de szerinte az elmúlt években olyanok kapták a Nobel-békedíjat, akik jóval kevesebbet tettek a világbékéért, mint az amerikai elnök.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével augusztus 13-án kötött békét, és megállapodtak arról, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítenek egymással. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.