New York lehet a járvány új gócpontja?

2020. március 25., 13:23
ma7 Hajtman Gábor

 New York-ban már több mint ötezer koronavírussal fertőzött személy található.

New York -Cuomo kormányzó
Fotó: ma7
Andrew Cuomo New York állam kormányzója

Március elsején, egy 39 éves egészségügyi dolgozónál állapították meg először a fertőzést, aki Iránból érkezett haza, tünetmentesen. Az elmúlt két hétben ő volt az egyetlen fertőzött, de az utóbbi napokban megduplázódott a betegek száma, gyakorlatilag minden harmadik manhattani személy koronavírussal fertőződött meg.

Ez az adat onnan is tudható, hogy nagyon sok embert tesztelnek, ezért is olyan magas a fertőzöttek száma New York-ban. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a vírus nagyon gyorsan terjed, főleg a nagyvárosokban, így nem meglepő ez a nagy arány. Andrew Cuomo New York állam kormányzója szerint, az elkövetkezendő időszakban, naponta 16 ezer embert szeretnének tesztelni.

Debora Brix, a Fehér Ház orvosa azt mondja, hogy New York-ban még nagyon az elején tart a járvány, de hasonló lehet a folyamat mint az olaszországi Lombardiában, ahol a kezdetekben a tesztek 28%-a volt pozitív, ugyanúgy mint New York-ban. A helyi lakosokat ezért arra kéri, hogy legyenek fegyelmezettebbek, és ha lehet maradjanak otthon, ne mászkáljanak fölöslegesen.

A keddi adatok szerint, New Yorkban több mint 25 ezer koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak. Brix szerint, az USA-ban a fertőzöttek fele New York-i. Ez nem meglepő, mivel New York a világ második legnépesebb városa, és a tapasztalatok szerint a nagyvárosokban terjed leginkább a vírus. Könnyen elképzelhető, hogy ezen a héten drasztikusan megnő a fertőzöttek száma, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor New York abszolút számokban akár Olaszországot is utolérheti.

Andrew Cuomo kormányzó szerint a városnak fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre, áprilisban és májusban érhet tetőfokára a járvány. Erre az időszakra a populáció 15%-a is megfertőződhet, így a kórházakat szabaddá kell tenni, és a szükséges orvosi műszereket is be kell szerezni, mert különben New York nem birkózik meg a járvánnyal.

Kövesse facebook oldalunkat is!