2023. október 7., 15:04
Frissítve: 2023. okt. 7. 20:23

Netanjahu kijelentette, hogy Izrael háborúban áll – HÍRFOLYAM

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei támadásának eddig legkevesebb huszonkét izraeli halálos és több mint ötszáz sebesült áldozata van az izraeli mentőszolgálat és a kórházak szombat kora délutáni közlése szerint.

Izrael
Fotó: TASR/AP

A meglepetésszerűen támadó fegyveresek elhurcoltak ismeretlen számú izraeli túszt a Hamász uralta Gázai övezetbe.

A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. Ezek közül hétben még helyi idő szerint délben is bent voltak.

A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre szombaton.  
Izrael teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael "háborúban áll".

Izraeli katonák tartanak a helyszínre
Izraeli katonák tartanak az egyik támadás helyszínére
Izraeli katonákat ejtettek túszul, utcai harcok folynak Izraelben a behatolt Hamász egységekkel

Miközben folyamatosan rakétákat lőnek a Gázai övezetből Izraelre, izraeli katonákat ejtettek túszul, s utcai harcok folynak Izraelben a behatolt Hamász egységekkel - jelentette a helyi média Izraelben szombaton.

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei.

Ablakokból készített, s az izraeli tévékben is bemutatott videofelvételek szerint

nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is, melyek az övezettől távolabbi területekre is eljutottak.

A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel.
A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.

Mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel, akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.

Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer  átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén.

A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres szombat esti tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen.

A szombati munkaszüneti nap, és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.
Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként megszólalt az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben, s egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson, majd délután ötkor kormányülést tartanak.
Rakéták tucatjait lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, s fegyveres csoportok hatoltak be izraeli településekre.

Égő lakóház Askelon városában
Égő lakóház Askelon városában
Fotó:  TASR
A nemzetközi közösség határozottan elítéli a Hamász támadását az izraeli települések ellen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombati bejelentése szerint a Gázai övezetet uraló, Hamász iszlamista szervezet átfogó légi, szárazföldi és tengeri támadást indított Izrael ellen az övezetből, és a kormányfő ezt háborúnak minősítette. Vezető politikusok világszerte határozottan elítélték a Hamász akcióját.

Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke azt írta az X platformon (korábban Twitter): az Izrael és az izraeli lakosság elleni "válogatás nélküli támadások" ártatlan polgárokat sújtanak terrorral és erőszakkal. Az EU szolidáris az izraeli néppel ebben a szörnyű pillanatban - tette hozzá.

Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár szintén az X-en azt írta:

Határozottan elítélem a Hamász ma reggel óta Izrael és ártatlan civilek elleni terrortámadását. Izraelnek joga van megvédeni magát az ilyen alattomos és tömeges támadásokkal szemben. Védtelen civilekre rakétákat lőni brutális terror, és soha nem eszköz a politikai problémák megoldására. Izrael biztonsága Ausztria számára nem tárgyalási alap.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén elítélte a Gázából Izrael ellen intézett támadásokat.

Az ártatlan emberek elleni erőszaknak, a rakétatámadásoknak azonnal véget kell vetni. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk Izraellel, amelynek a nemzetközi jog szerint joga van megvédeni magát a terrorral szemben

- írta az X-en.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke "a terrorizmus legmegvetendőbb formájáról" beszélt.

Olaszország is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát.

A római kormány szintén a leghatározottabban elítéli a "terrort és az ártatlan civilek elleni folyamatos erőszakot

- áll Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatalos rezidenciájának szombaton kiadott közleményében. "A terror soha nem fog győzedelmeskedni"

- írták.
James Cleverly brit külügyminiszter szintén az X-en közölte:

az Egyesült Királyság egyértelműen elítéli a Hamász által izraeli civilek ellen elkövetett szörnyű támadásokat.

Az Egyesült Királyság mindig támogatni fogja Izrael jogát, hogy megvédje magát".
José Manuel Albares spanyol külügyminiszter pedig azt írta a X-en: "határozottan elítéljük a Gázából Izrael ellen elkövetett nagyon súlyos terrortámadásokat. Elborzaszt bennünket ez a válogatás nélküli erőszak. Minden szolidaritásunk az áldozatoké."

Az ukrán külügyminisztérium szintén az X-en közölte: "Ukrajna határozottan elítéli az Izrael elleni folyamatos terrortámadásokat, beleértve a Jeruzsálemben és Tel-Avivban civilek ellen elkövetett rakétatámadásokat". Ukrajna támogatja Izraelt abban a jogában, hogy megvédje magát és népét.

Oroszország mindkét féllel és az arab országokkal is kapcsolatban áll az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus eszkalálódása miatt. "Magától értetődik, hogy mindig önmérsékletre szólítunk fel" - idézi az Interfax hírügynökség Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettest.

Halálos áldozatok Sderot városában
Halálos áldozatok Sderot városában
Fotó:  TASR
Elmarad a hétfőre tervezett a cseh-izraeli közös kormányülés

Az izraeli belpolitikai helyzet miatt elmarad a hétfőre Prágába tervezett cseh-izraeli közös kormányülés - jelentette be Václav Smolka cseh kormányszóvivő szombaton Prágában.

Izraelt szombaton délelőtt összehangolt terrortámadás-sorozat érte a palesztin radikális mozgalom, a Hamász részéről, az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az ország háborúban áll.

Vezető cseh politikusok azonnal elítélték a terrortámadást és támogatásukról biztosították Izraelt.

Elítélem az Izrael elleni terrortámadásokat. Az erőszak ártatlan áldozataira gondolok, azt kívánom izraeli barátainknak, hogy mihamarabb úrrá legyenek a helyzeten, békében és biztonságban élhessenek. Ezt az igyekezetüket Csehország mindig támogatta és támogatja

- írta az X közösségi platformon Petr Fiala kormányfő.

Petr Pavel cseh államfő nyilatkozatában szintén elítélte az Izraelt ért támadást. Úgy véli, hogy ezek a terrorista cselekmények hosszú időre akadályozhatják a palesztin-izraeli konfliktus megoldására tett bármiféle erőfeszítéséket.

Ezek az agresszív akciók kiváltják Izrael jogos és kemény válaszát, amely sok áldozattal fog járni. A problémák megoldása nem az agresszív fegyveres akciókon keresztül vezet. A megoldásokat a tárgyalóasztalnál kell keresni, nagy adag jóakarattal

- áll a cseh elnök nyilatkozatában.
Andrej Babiš volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén támogatásáról biztosította Izraelt.

Hétfőn Prágába várták Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és kormányának több tagját, hogy a cseh-izraeli kapcsolatok időszerű problémáiról és az együttműködés megerősítéséről tárgyaljanak. Netanjahu a cseh államfővel, és a parlament két házának elnökeivel is találkozott volna.

 

Az Egyesült Államok kiáll Izrael mellett, és határozottan elítéli a Hamász támadását izraeli állampolgárok ellen

"A terrorizmus soha nem igazolható" - szögezte le a washingtoni Fehér Ház szombaton a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadására reagálva, amelyben immár legkevesebb 70 ember vesztette életét.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának közleménye szerint az Egyesült Államok határozottan elítéli az izraeli civilek elleni összehangolt offenzívát. A tájékoztatás alapján Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egyeztetett az izraeli kormány nemzetbiztonsági tanácsadójával, és továbbra is szoros egyeztetésben marad az izraeli partnerekkel.

Az amerikai közlemény hangsúlyozza az Egyesült Államok kiállását Izrael kormánya és állampolgárai mellett, valamint részvétét fejezi ki a halálos áldozatok miatt.

Izraeli légi ellencsapás a Gázai övezetre
Izraeli légi ellencsapás a Gázai övezetre
Fotó:  TASR
Palesztin egészségügy-minisztérium: csaknem kétszázan haltak meg az izraeli megtorló légi csapásokban Gázában

Legkevesebb 198 embert megöltek, 1610 másikat pedig megsebesítettek a Gázai övezetre mért izraeli légi csapások - közölte a palesztin terület egészségügy-minisztériuma szombaton.

A légi csapásokat a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom által Izrael ellen elkövetett összehangolt offenzívára válaszul mérték a palesztin területre.

"Ma (szombaton) legkevesebb 198 ember meghalt és 1610 megsebesült a Gázai övezetre mért izraeli légi csapásokban" - áll a tárca közleményében.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy palesztin fegyveresek legalább háromezer rakétát lőttek ki Izraelre, mintegy ezer fegyveres pedig beszivárgott izraeli területre.

A Hamász azt állította, hogy mintegy ötven izraeli katonát és civilt is túszul ejtettek.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy válaszul a Hamász intézményeit és főhadiszállását támadták, valamint néhány tucatnyi harci gépet vetettek be a tengerparti terület több térségében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy országa hadiállapotban van, és elrendelte a tartalékosok teljes mozgósítását.

Mahmúd Abbász palesztin elnök sürgősséggel összehívta a legfőbb vezetők tanácskozását, amelyen hangsúlyozta, hogy a palesztin népnek joga van megvédenie magát az izraeli katonákkal és telepesekkel szemben.

Izraeli légi ellencsapás következményei a Gázai övezetben
Izraeli légi ellencsapás következményei a Gázai övezetben
Fotó:  TASR
Nőket is túszul ejtett, a Gázai övezetbe hurcolt a Hamász az Izrael elleni támadása során

Legkevesebb hetven izraelit gyilkoltak meg az iszlamista Hamász Izraelbe behatoló egységei az izraeli mentőszolgálat közlése szerint. A Kan izraeli közszolgálati tévécsatorna már száz halálos áldozatról tud, és arról számolt még be szombat délután, hogy a fegyveresek több tucat izraelit túszul ejtettek, egy részüket a Gázai övezetbe vitték, köztük nőket is.

Mintegy kilencszáz sebesült van kórházakban, közülük mintegy hatvanan súlyos vagy életveszélyes állapotban az egészségügyi intézmények beszámolói szerint.

Az övezet menti izraeli településekre behatoló fegyveres iszlamisták vérengzést hajtottak végre a civil lakosság körében, és a helyi média szavaival "mészárlást" a sivatagi techno zenei esten részt vevő fiatalok körében.

A Hamász fegyveresei az övezettel szomszédos Beeri kibuc ebédlőjében ötven túszt tartottak fogva még a késő délutáni órákban is, Ofakimban pedig két terrorista egy családot annak lakásában. Az izraeli hadsereg egységei jelen vannak az övezettel szomszédos huszonkét településen, fokozatosan átfésülik őket, és állításuk szerint felül tudnak kerekedni a Hamász fegyveresein.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet bejelentette, hogy ötvenkét izraelit ejtett foglyul, közöttük katonák és civilek - nők is - vannak. Az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet arról számolt be, hogy izraeli katonákat tart fogva.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a támadásra válaszul harci repülőgépek tucatjai támadják a Hamász hadállásait a Gázai övezetben, és lezárták az övezet melletti utakat a forgalom elől. A haditengerészet pedig videófelvételeket tett közzé arról, hogy megsemmisítette a hamászos fegyveresek több olyan motorcsónakját, amelyen be akartak hatolni Izrael vizeire. Becslésük szerint így többtucatnyi fegyverest öltek meg.

Az izraeli oktatási minisztérium közölte, hogy vasárnap - amely Izraelben a hét első munkanapja - nem lesz tanítás az ország oktatási intézményeiben.

Egyiptom közvetíteni próbál a Hamász és Izrael között

Egyiptom közvetíteni próbál a Hamász és Izrael között a szombat reggel kitört súlyos fegyveres konfliktus eszkalációjának megfékezésére. Szaúd-Arábia és az ENSZ emberi jogi főbiztosa is a polgári lakosokkal szembeni erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket hírügynökségi jelentések szerint.

Egyiptom "intenzív kapcsolatokat" folytat "befolyásos" nemzetközi felekkel a folyamatban lévő palesztin-izraeli eszkaláció megállítása érdekében. Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivőjének szombati közleménye alapján Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter a "súlyos palesztin-izraeli eszkaláció" miatt telefonon egyeztetett Josep Borrell európai uniós külügyi főképviselővel.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa az erőszak azonnali leállítására szólított fel a Gázai övezetben és annak térségében, miután az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet az elmúlt évek legnagyobb támadását intézte Izrael ellen. "Ez a támadás borzalmas hatással van az izraeli civilekre" - mondta Türk egy nyilatkozatában. "Polgári lakosok soha nem lehetnek támadások célpontjai" - tette hozzá.

Elítélte a támadást egyebek között India, Franciaország és a NATO is.

A kapcsolataik normalizálásáról Izraellel éppen ezekben a hónapokban tárgyaló Szaúd-Arábia a palesztinok és Izrael közötti ellenségeskedés "azonnali beszüntetésére" szólított fel. A kapcsolatok normalizálásáról folyó tárgyalásokon mindkét ország legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok közvetít.

A királyság külügyminisztériuma közleményben szólított fel a civilekkel szembeni erőszak kerülésére és önmérséklet gyakorlására.

"A megszállás folytatása, a palesztin nép törvényes jogainak megtagadása és a hitbéli szentségei elleni szisztematikus provokációk megismétlődése a feszültségek elmérgesedéséhez vezethet" a szaúdi közlemény szerint.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezet üdvözölte és "hősiesnek" nevezte a Hamász Izrael elleni támadását. Közölték, hogy közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a palesztin vezetőkkel a palesztin területeken belüli és kívüli műveletek "folyamatos értékelése" végett.

A Hezbollahot az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Királyság, Izrael és az Arab Liga terrorszervezetnek minősíti.

Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének az egyik katonai tanácsadója is üdvözölte a Hamász "bátor offenzíváját" Izrael ellen az Isna iráni hírügynökség jelentése szerint. "Támogatjuk ezt a bátor, al-Aksza fedőnevű hadműveletet, és biztosak vagyunk abban, hogy az ellenállási front is támogatja" - közölte Jahja Rahim-Szafávi tábornok, a Forradalmi Gárda elitalakulat parancsnoka.

A teheráni külügyminisztérium közleménye szerint a Hamász támadása a palesztinok egyre nagyobb önbizalmának a jele Izraellel szemben. "Ebben a hadműveletben a meglepetést és más elemeket is kombinálva használtak, ami jelzi a palesztinok önbizalmát a megszállókkal szemben" - közölte Nasszer Kanaáni szóvivő, akit szintén az Isna idézett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.